Hlavní obsah

Občanku bude možné mít od ledna v mobilu, schválili poslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé se budou moci od ledna prokazovat u úřadů digitálním občanským průkazem v mobilu. Od léta by doklad měla uznávat i policie. Umožní to novela, kterou ve středu v závěrečném čtení schválili poslanci. Norma nyní zamíří do Senátu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš

Článek

„Od ledna je (e-doklady) budou akceptovat úřední orgány státní správy a některé kraje a obce. Od léta by tomu pak bylo na policii, úřadech práce či finančních úřadech,“ přiblížil již dříve vicepremiér pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Ve středu při závěrečném čtení Bartoš řekl, že policie by elektronickou občanku mohla akceptovat už v březnu či dubnu.

Pro normu, jež má zavést e-doklady, hlasovalo 87 poslanců ze 168 přítomných. Proti byli dva zákonodárci ANO. Opoziční poslanec ANO Robert Králíček se pokusil neúspěšně vrátit předlohu do druhého čtení. Nyní digitální novelu posoudí Senát a následně ji musí podepsat prezident Petr Pavel.

Rodná čísla by měla v občankách zůstat

Domácí

Používání e-dokladů bude podle Bartoše dobrovolné, takže lidé, kteří se nebudou chtít prokazovat občankou v mobilu, budou moci nadále ukazovat plastovou kartu. „Plastové občanky nekončí,“ zdůraznil ve středu na plénu Bartoš.

Aplikace eDoklady bude podle Bartoše zabezpečená podobně jako například internetové bankovnictví a v případě ztráty telefonu bude možné uložené doklady vypnout na dálku. Zvýšit se má také soukromí a kontrola nad poskytováním osobních údajů. Lidé by při prokazování se poskytli pro daný účel jen nezbytně nutné informace - aplikace například prokáže plnoletost, ale nikoliv přesné datum narození či trvalé bydliště, které kontrolor znát nepotřebuje.

Novela zavádí také pokutu až 10 tisíc korun za zneužití e-dokladu.

Během projednávání ve Sněmovně opozice vznesla obavu, že český systém e-dokladů po zavedení připravovaného celoevropského systému eWallet, tedy jakési evropské digitální peněženky, skončí jako nadbytečný a nyní vynaložené finanční prostředky na vývoj národní aplikace tak budou zbytečné. Bartoš to odmítl s tím, že české řešení bude propojeno s tím evropským.

Česko zaspalo dobu, Estonci si on-line vyřídí už skoro všechno, říká velvyslanec

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám