Hlavní obsah

Občanka v mobilu začne fungovat v sobotu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mobilní aplikace eDoklady bude ke stažení od soboty. Elektronický občanský průkaz si lidé budou moci uložit nejvýše do dvou mobilů zároveň. Od pondělí začnou elektronickou občanku uznávat první úřady, většina z nich včetně policie ale bude mít takovou povinnost až od července.

Foto: eDoklady

Podoba připravované aplikace eDoklady

Článek

Aplikace eDoklady bude od soboty ke stažení v obchodě App Store a Google Play. Elektronická občanka bude alternativou k plastové kartičce, která zůstává nadále platná. Bez ní se ještě nějaký čas neobejdete, například úřady práce, finanční úřady či policie budou povinně elektronické doklady přijímat až od 1. července. Některé obce se na to chystají dobrovolně již dříve. Také policie avizovala, že chce být připravená ověřovat elektronické doklady v terénu již během dubna.

„Museli jsme počkat, až po podpisu prezidenta vyjde ve sbírce a vstoupí v účinnost zákon o právu na digitální služby,“ řekla Novinkám mluvčí Digitální informační agentury Anna-Marie Lichtenbergová. Vysvětlila tím mírné zpoždění, původně měly eDoklady platit s přelomem roku.

Elektronické doklady dostaly zelenou, od ledna by mohly fungovat

Domácí

Zřízení elektronické občanky předpokládá, že občan má platný plastový občanský průkaz. Z evidence občanských průkazů si aplikace po přihlášení stáhne fotografii a podpis, v podobě, jak je máte nyní na občance.

Pro zřízení elektronické občanky je potřeba některá forma digitální identity, například bankovní identita. Ověření bude zabezpečené číselným PINem o délce čtyř až osmi znaků. Funguje i ověření otiskem prstu nebo obličejem, ale PIN musíte stejně zadat pro případ, že by biometrické ověření selhalo. Při ověření je třeba mít zapnutý bluetooth.

Ověření proběhne skenováním zobrazeného QR kódu, zároveň se ale ukáže v aplikaci i fotografie. To je proto, aby někdo například věk nemohl dokazovat vypůjčeným cizím mobilem.

Které úřady eDoklady přijímají, zjistíte přímo v aplikaci. Od začátku to budou ústřední úřady, jako jednotlivá ministerstva nebo například Český telekomunikační úřad.

Anketa

Stáhnete si občanku do mobilu?
Určitě
68,4 %
Ještě se rozmyslím.
8,5 %
Ne
23,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 33542 čtenářů.

Pomocí aplikace eDoklady bude možné i ověřovat identitu druhé osoby. Tuto možnost budou mít nejen úřady, ale i firmy nebo občané mezi sebou. Například hostinští tak mohou ověřit zletilost zákazníka, pokud se k tomu ovšem dobrovolně rozhodnou. Pro soukromé firmy přijímání elektronických dokladů zatím povinné nebude. Dá se čekat, že firmy jako například banky to budou dělat ve vlastním zájmu zlepšení služeb.

V budoucnu by aplikace mohla sloužit i pro ověření věku u samoobslužné pokladny v supermarketu, to ale předpokládá mírnou úpravu zákona.

Vývoj aplikace vyšel na zhruba deset milionů korun a zabral sedm měsíců.

Občanský průkaz půjde ukázat i v mobilu

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám