Hlavní obsah

Elektronické doklady dostaly zelenou, od ledna by mohly fungovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senátoři ve středu schválili, aby se lidé mohli tuzemským úřadům a institucím prokazovat elektronickou formou dokladů. Počítá s tím novela zákona o právu na digitální služby, kterou podpořilo 66 senátorů.

Foto: MVČR, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Využívání elektronických dokladů bude dobrovolné. Lidé si je budou moci nahrát skrze aplikaci do mobilního telefonu.

„Každý si tak bude již brzy moci vybrat, zda bude nadále využívat občanku v podobě plastové kartičky, nebo zda si ji stáhne do mobilu. Celé použití bude velmi snadné, prostě si stáhnete aplikaci, zaregistrujete se a používáte. A kdybyste mobil ztratili, můžete eDoklady na dálku vypnout a odpadá obíhání úřadů kvůli vystavení nového průkazu,“ uvedl k novele, která nyní čeká na podpis prezidenta, ministr pro místní rozvoj a vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (Piráti).

Mobilní aplikaci eDoklady spustí stát od ledna. Od tohoto data začnou přibývat instituce, které budou elektronické doklady akceptovat. Již v lednu po uveřejnění ve Sbírce zákonů bude možné se prokazovat eDokladem na ústředních orgánech státní správy.

Občanku v mobilu můžete mít od ledna. Policie ji ale zatím neuzná

Domácí

Od léta se pak bude možné prokazovat eDokladem i na policii, úřadech práce či například finančních úřadech. Od ledna 2025 pak třeba na poštách či v rámci samospráv.

Digitální doklady nebude možné používat k cestě do zahraničí. Tam bude nadále třeba mít fyzický průkaz.

Za zneužití elektronického dokladu bude hrozit pokuta až 10 000 korun.

Rodná čísla v dokladech zůstanou, schválila zrychleně Sněmovna

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám