Hlavní obsah

Občan Babiš? Havlíček chce, aby šéf ANO zůstal poslancem

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš by měl podle místopředsedy ANO a Sněmovny Karla Havlíčka zůstat členem dolní parlamentní komory. Důvodem je to, že Babiš by mohl i v rámci Sněmovny bojovat o úspěch hnutí v dalších volbách. Havlíček to v neděli řekl v pořadu Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News. Reagoval tak na spekulace, že by se Babiš mohl poslaneckého mandátu vzdát. Současně kritizoval místopředsedu ANO Ivo Vondráka za to, že v prezidentských volbách hlasoval proti Babišovi.

Foto: Novinky

Místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček

Článek

Spekulace o Babišově možném vzdání se poslaneckého mandátu vyvolala Babišova odpověď na otázku moderátora stanice CNN Prima News, v níž šéfa ANO oslovil „pane poslanče“. „Babiš se jmenuju,“ prohlásil šéf ANO, který ve Sněmovně za hnutí zasedá jako řadový poslanec. Úvahy přiživuje i popisek Babišova twitterového profilu, kde stojí pouze: „Občan ČR“, nikoliv „Poslanec ČR“.

„Byl bych pro to, aby (Babiš) ho (poslanecký mandát) měl,“ uvedl Havlíček. „Měl by si ho nechat, musí se rozhodnout definitivně on,“ dodal. Podle místopředsedy Sněmovny je lepší i v rámci parlamentu bojovat o vítězství v dalších volbách.

Foto: Novinky

Hlavička twitterového profilu Andreje Babiše.

Pokud jde o Babišovu pozici v čele hnutí, podle Havlíčka „není co řešit“. Prezidentské volby ukázaly, že hnutí posiluje a že „jde za námi skoro třetina obyvatel“, dodal místopředseda ANO. Komentoval tak skutečnost, že Babiš sice prohrál prezidentské volby s Petrem Pavlem, ale získal 2,4 milionu hlasů, Bylo to o 942 000 hlasů více, než kolik dostalo ANO v předloňských sněmovních volbách. Ve finále voleb ale jiní straničtí kandidáti nebyli.

Hlasy pro Babiše nejsou automaticky hlasy pro ANO, míní politologové

Prezidentské volby

Hodnocením voleb se má ve druhém únorovém týdnu zabývat předsednictvo hnutí ANO. Řešit bude i postup moravskoslezského hejtmana Vondráka, který stejně jako ostravský primátor a dřívější člen předsednictva hnutí Tomáš Macura podpořil ve volbě Pavla.

„Musíme si vyhodnotit dopad jeho (Vondrákových) slov, jak to vnímají lidé z regionu,“ uvedl Havlíček. „Můj názor je takový, že nejednal v souladu s tím, co chtějí naši voliči v Moravskoslezském kraji,“ dodal místopředseda ANO, podle něhož s hlasy voličů není možné hazardovat.

Vondrák v sobotu v reakci na předchozí kritiku od Havlíčka řekl, že i přes podporu Pavla chce dál působit ve vedení ANO a ovlivnit jeho další směřování. Podle jeho vyjádření je důležité oslovit znovu mladé voliče a zástupce střední třídy.

„Havlíček je motivován tím, že nás vnímá jako skupinu lidí, kteří mají jiný názor. Je to ale složitější. Není to o tom, že na nás voliči zanevřou. Pokud bude Havlíček sázet na analýzy marketérů prezidentské volby, je to špatně,“ řekl hejtman.

Babiš odradil přes 400 tisíc voličů, kteří mu dali hlas v prvním kole

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám