Hlavní obsah

O Sněmovnu bude letos usilovat 27 subjektů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K letošním volbám do Poslanecké sněmovny se přihlásilo celkem 27 politických seskupení, o jedno více než při minulých volbách před čtyřmi lety. V krajích ovšem kandidátní listiny předložilo jen 15 stran. Volební uskupení mohly v úterý naposledy na krajských úřadech nominovat své adepty na poslance.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Loni se k předčasným volbám do Sněmovny, které ovšem byly zrušeny, přihlásilo 22 stran a hnutí, ve všech krajích kandidovalo 16 uskupení.

Největší výběr by měli mít voliči v Praze, kde kandiduje 22 stran a hnutí. Naopak v Ústeckém, Karlovarském a Pardubickém kraji se lidé budou muset spokojit jen s nabídkou 16 uskupení. Dvacítku kandidátek by mohli dostat lidé ve středních Čechách, výběr z 19 uskupení by měli mít v Jihomoravském a Plzeňském kraji. V Libereckém, Olomouckém, Zlínském a Moravskoslezském kraji kandiduje 18 stran, na Vysočině, v Jihočeském a Královéhradeckém kraji by lidé mohli dostat hlasovací lístky s kandidáty 17 stran.

Platit to bude v případě, že kandidátní listiny budou vyhovovat požadavkům volebního zákona. Krajské úřady o registraci kandidátek rozhodnou nejpozději 9. dubna. Volby se budou konat 28. a 29. května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám