Hlavní obsah

O Senát se pokusí Vondra, Benešová, Karásek či Bugár

Právo, dan, gö, luk, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Většina z dosluhujících senátorů se letos svůj post pokusí obhájit, ale nebudou to mít lehké, protože do volebních klání se chystají další ostřílení politici i známé osobnosti. Výsledek letošních voleb do třetiny Senátu, jejichž první kolo proběhne 20. a 21. října, bude možná významnější, než kdy jindy.

Článek

Bojovat se bude o 27 křesel. Výsledek rozhodne například o rozložení sil před volbou příštího prezidenta, o němž obě parlamentní komory budou hlasovat na počátku roku 2008. Významné budou volby také z hlediska ústavní většiny. Tu v současnosti mají ve Sněmovně ODS a soc. dem., avšak v Senátu jim pět křesel chybí. Pokud by je v součtu tyto strany získaly, mohly by prosadit například změnu volebního systému na většinový či přímou volbu prezidenta.

Právo zmapovalo, jaké souboje se v jednotlivých senátních obvodech na podzim odehrají. Lhůta pro podávání kandidátek končí 15. srpna.

Fischerová za hnutí Zelení

Mezi kandidáty se objeví například čerství exposlanci, jako je Taťána Fischerová a Svatopluk Karásek. Ti skončili ve Sněmovně v dresech Unie svobody-DEU, která propadla. Do Senátu ale kandidují každý za jinou stranu.

Fischerová jde do voleb za hnutí Zelených, což je uskupení, které vzešlo ze Strany zelených po nástupu Martina Bursíka. Fischerová změří síly v obvodu Praha 2 a 3 například se stávající senátorkou Danielou Filipiovou (ODS). Karásek kandiduje za Liberální reformní stranu (LiRa). V Praze 12 se utká s exministryní kontroly Květoslavou Kořínkovou, kterou nominovala ČSSD.

Za soc. dem by měla také kandidovat bývalá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová, která Právu řekla, že souhlasí se svou kandidaturou pod podmínkou, že zůstane nestraničkou. ČSSD ji pravděpodobně nasadí v Teplicích, jejíž organizace požádala centrum o vhodného kandidáta.

Kromě bývalých vysokých politiků se mezi kandidáty objevily i desítky starostů a komunálních politiků. O voličskou přízeň budou usilovat i lidé stojící zatím mimo politiku. Za soc. dem. jako nestraník by měl na Jablonecku nastoupit bývalý čs. diskař Imrich Bugár. V Domažlicích zase nastoupí za ODS Čechoameričanka Eliška Hašková-Coolidge, která dříve pracovala v Bílém domě.

Občanští demokraté v současnosti mají 37 z 81 senátorů. Na podzim budou obhajovat devět křesel a v sedmi případech se o to pokusí stávající senátoři. O senátorský post bude usilovat za ODS řada známých regionálních politiků. V Brně bude kandidovat primátor Richard Svoboda, do Senátu míří starostka Chomutova Ivana Řápková či její kolegové z Valašského Meziříčí Jiří Kubeša a Jiří Čeřovský z Jablonce nad Nisou.

S odchodem z vysoké politiky počítá bývalý unionista Robert Kolář z Prostějova. Rozhodnuto ještě není v Praze 4, kde by měl obhajovat František Příhoda (ODS).

Lidovci o celebrity neusilují

Lidovci budou obhajovat v sedmi obvodech, v současnosti disponují 13 křesly (ministr dopravy Milan Šimonovský se stal poslancem, mandát v Senátu mu tím zanikl). V pěti volebních okrscích budou současní senátoři KDU-ČSL obhajovat. O znovuzvolení usiluje předseda senátorského klubu KDU-ČSL Adolf Jílek, který bude kandidovat v Šumperku. Proti očekávání bude obhajovat v Chrudimi bývalý předseda Senátu Petr Pithart, který již o tom neuvažoval. "Jsem rád, že změnil názor, protože on do Senátu patří, on je typický senátor," uvedl na Pithartovu adresu Jílek.

Lidovci si na případu bývalého internacionála Františka Straky - který byl lídrem KDU-ČSL na Karlovarsku ve volbách do Sněmovny a nakonec před volbami odstoupil - vyzkoušeli, že usilovat o celebrity může být kontraproduktivní. "Angažovat známé osobnosti se vždy vymstí, protože si po zvolení dělají, co chtějí, a někdy i zapomenou, za koho kandidovali," řekl Právu Jílek.

Lidovci nebudou aspirovat na křesla v obvodech, kde mají mizivou podporu, jako v Sokolově či Teplicích. O bývalé Šimonovského křeslo v Brně-městě se pokusí náměstek primátora Brna Jan Holík. Ve Svitavách již nekandiduje Jiří Brýdl a nahradí ho starosta Svitav Václav Koukal. V Prostějově bude kandidovat bývalý šéf Českých drah Petr Kousala a ve Vsetíně starosta města Jiří Čunek. Do voleb jde za lidovce také českobudějovický primátor Miroslav Tetter. V koalici s menšími stranami bude v Praze 4 kandidovat bývalý poslanec Václav Krása.

Ze soc. dem. tři čerství exposlanci

Jména kandidátů ČSSD má potvrdit předsednictvo, své definitivní rozhodnutí ale stále odsouvá. Podle neoficiálních informací existuje možnost, že v některých regionech vedení strany vymění kandidáta schváleného na místní úrovni za mnohem výraznější osobnost. Týkat by se to mohlo i některého z poslanců, kteří po volbách opustili Sněmovnu.

Z nich by podle dosavadních úvah měli zatím za soc. dem. kandidovat tři - Jiří Václavek v okrsku Brno-město, Robert Kopecký na Litoměřicku a Antonín Sýkora v Karviné.

Z významných osobností by za ČSSD mohli jít do voleb její členové - na Opavsku rektor Slezské univerzity, profesor Zdeněk Jirásek, v Praze 8 náměstek ministra pro místní rozvoj, bývalý prorektor VŠE Jiří Patočka a na Náchodsku předseda odborového svazu Kovo Jan Uhlíř.

Soc. dem., která má sedm senátorů, bude obhajovat pouze jeden mandát, který zatím zastává místopředseda Senátu Petr Smutný. Ten byl na Domažlicku zvolen už dvakrát, ze zdravotních důvodů ale již nekandiduje. Místo něj by o zvolení měla usilovat starostka Sušice Jiřina Rippelová (ČSSD), která v primárkách zvítězila nad exposlancem Milanem Ekertem.

KSČM má v horní parlamentní komoře jen dva senátory a to Eduarda Matykiewicze a Vlastimila Balína, kterým však letos nevyprší mandát. Vedení strany sice už akceptovalo kandidáty do všech volebních obvodů, ale předseda KSČM Vojtěch Filip ve shodě s dalšími funkcionáři připustil, že ke změnám ještě dojde. Komunisté byli rozčarovaní z volebního výsledku do Sněmovny, kdy neúspěch částečně připsali špatně navrženým kandidátkám.

O senátorské křeslo se hodlá ucházet exposlanec Jaroslav Gongol.

Zelení podle své mluvčí Evy Rolečkové o kandidátech teprve diskutují. V tabulce kandidátů jsou některá místa prázdná, protože strany zatím nikoho nenominovaly.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám