Hlavní obsah

O očkování je zájem, novou vakcínu proti covidu má 100 000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé mají zájem očkovat se posilujícími dávkami proti covidu. Od začátku září tuto možnost využilo již přes 100 000 lidí, většina z nich dostala upravenou vakcínu XBB.1.5. Očkování podpořil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) , který se nechal souběžně naočkovat proti covidu i chřipce. Totéž doporučil i ostatním, zejména rizikovým skupinám, jako jsou senioři a lidé s chronickými zdravotními obtížemi.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek se nechal ve čtvrtek naočkovat souběžně dávkou na covid a chřipku. K témuž vyzval i ostatní.

Článek

„Očkování bych doporučil určitě všem, kterým to doporučí jejich praktický lékař, kteří jsou seniorního věku nebo mají další onemocnění, například diabetikům. Je to úplně základní krok, aby se chránili,“ řekl ve čtvrtek Válek.

Ministr za očkování lobboval již dříve v souvislosti s příchodem sezony respiračních onemocnění.

„Očkovat by se měli ti, kteří mají největší riziko. To jsou především senioři a pacienti, kteří mají komorbidity,“ připomínal.

Očkování někteří praktici odmítají

Koronavirus

Očkování proti covidu je zdarma, proti chřipce jej mají proplacené pacienti nad 65 let. Ti mladší si mohou u své zdravotní pojišťovny požádat o příspěvek.

Obě očkování je možné absolvovat v jednom dni, neboť každou z vakcín lékaři aplikují do jednoho ramene. Lidem se pak doporučuje zdržet se den či dva po očkování sportovních či jinak náročných fyzických aktivit. Očkování si mohou domluvit u svého praktického lékaře, případně mohou navštívit některé z očkovacích center.

Proti chřipce je na trhu několik vakcín, proti covidu je dostupná nejmodernější vakcína.

Proočkovanost české populace proti chřipce je v ČR ve srovnání se zeměmi západní Evropy nízká. Zejména u starších pacientů a u lidí s oslabenou imunitou se chřipka často komplikuje bakteriálním zánětem plic, zatímco dětští pacienti mohou trpět bakteriálním zánětem středního ucha.

Levé ramínko, pravé ramínko. Nechte se očkovat jako já, vyzývá Válek

Domácí

Výběr článků

Načítám