Hlavní obsah

O léčebné konopí je zájem. Lékaře ale tíží byrokracie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léčebné konopí v Česku stále není dostupné tak, jak by si pacienti přáli. Některé lékaře a lékárníky, již konopí předepisují a vydávají, totiž odrazuje byrokracie. Mnoho lidí po konopí sahá kvůli zmírňování bolestí, situace je pak zahání k samopěstitelství nebo v horším případě k nelegálním distributorům.

Foto: archiv Právo

Ilustrační snímek

Článek

Podle analýzy trhu, kterou provedli odborníci Fakulty podnikohospodářské Vysoké školy ekonomické (VŠE) pro konopného výrobce AstraSana, by poptávka i nabídka konopí pro léčebné účely mohla být vysoká, český trh však zůstává stále malý.

Podle jejich propočtů bylo loni předepsáno konopí za 30 milionů korun, v příštích letech by se trh mohl zdvojnásobit. Autoři analýzy však upozorňují, že by to mohlo být ještě víc.

Papírování představuje pro lékaře takovou zátěž, že s konopím prostě raději nepracují
Natálie Badie, VŠE

„Nabídka by byla. Společností, které lékařské konopí produkují a distribuují, je řada, jde o poměrně silně konkurenční prostředí. Stejně tak by byla i poptávka,“ uvedla vedoucí týmu Natálie Badie z katedry strategie VŠE.

Úřad pro kontrolu léčiv stahuje šarži očních kapek Luxfen

Domácí

Podle ní lze poptávku odvodit z dat Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), podle kterých je v Česku přinejmenším 800 tisíc lidí, kteří konopí užívají. Těch, kteří jej dostanou od lékaře, bylo ale loni 6100.

„Problémy nastávají při cestě konopí k pacientům. Do hry vstupují lékaři, lékárníci a přísná legislativa,“ popsala Badie.

Léčebné konopí musí splňovat přísné normy, které hlídá SÚKL. Pěstitelé musí mít licenci, kterou musí mít také lékaři a lékárníci. Podle analytiků je právě administrativa tím, co trh omezuje.

V Česku působí osm pěstitelů léčebného konopí, podle dat Státní agentury pro konopí pro léčebné použití spadající pod SÚKL ho předepisuje 204 lékařů a vydává 96 lékáren.

Místo toho, abyste pomáhal dalším pacientům, tak vypisujete lejstra, která úředníci pouze někam založí
Radovan Hřib, lékař

„Papírování představuje pro lékaře takovou zátěž, že s konopím prostě raději nepracují. Od řady lékáren jsme také dostali informaci, že konopí nemají, protože ho místní lékaři nepředepisují. V tomto ohledu se dostáváme do bludného kruhu,“ shrnula Badie.

Lékařům prý nejvíc vadí povinnost hlásit SÚKL pacienty, kterým léčebné konopí předepisují.

„Když máte těch pacientů stovky, tak je to velmi náročné. Nikdo vám to nezaplatí a místo toho, abyste pomáhal dalším pacientům, tak vypisujete lejstra, která úředníci pouze někam založí. V horším případě pacienty léčíte a tyto administrativní povinnosti vyřizujete ve svém volném čase,“ řekl lékař Centra pro léčbu bolesti nemocnice u svaté Anny v Brně Radovan Hřib. Podobnou zkušenost mají i lékárníci.

Pacienti mají nárok na úhradu 90 procent

Podle mluvčí SÚKL Kláry Brunclíkové však ústav žádné stížnosti nezaznamenal. Nestěžují si prý ani pacienti.

„Spotřeba konopí pro léčebné použití v čase neklesá, ale naopak roste – dokládají to statistiky, které SÚKL zveřejňuje na svém webu. V porovnání s dalšími státy EU máme významný počet udělených licencí k pěstování léčebného konopí, které je do ČR také dováženo. Dostupnost kvalitního léčebného konopí, splňujícího zákonné požadavky, je kontinuálně zajištěna,“ sdělila mluvčí na dotaz Práva.

Ačkoliv je v přípravě novela zákona, která by Česku otevřela regulovaný trh s konopím pro rekreační účely, podle ředitele konopného výrobce AstraSana Tomáše Ryšky ale problém s léčebným konopím nevyřeší.

Vobořil: Nová regulace konopí zlepší kontrolu

Domácí

„Může tak dojít k paradoxní situaci, ve které budou pacienti užívat takzvané rekreační konopí, které nepodléhá tak striktním nárokům na kvalitu a bezpečnost, k léčbě. To pro ně bude také logicky nákladnější, protože místo pojišťovny si budou muset konopí hradit sami,“ varuje.

Pacienti, kterým je předepisováno konopí pro léčebné účely, mají nárok na úhradu 90 procent z ceny. Využít mohou maximálně 30 gramů za měsíc, větší množství může předepsat pouze revizní lékař, který určí také množství úhrady. Pacient však nesmí spotřebovat více než 180 gramů za měsíc.

Maximální cenu za konopí stanovilo ministerstvo zdravotnictví v loňském roce na 158 korun za gram včetně DPH. Pokud by tak pacient využil celých třicet gramů za měsíc za částku 4740 korun, doplatek by činil 474 korun.

Lidovci se bojí větší dostupnosti konopí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám