Hlavní obsah

Úřad pro kontrolu léčiv stahuje šarži očních kapek Luxfen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) stahuje šarži očních kapek Luxfen. Hrozí u ní, že by mohla být nesterilní. Při použití by tak lidem mohla způsobit zánět v oku. Podle ústavu ale riziko není vysoké a přípravek je stahován z preventivních důvodů. Lidé mají případně kapky vracet do lékárny.

Foto: Profimedia.cz

Nesterilní oční kapky mohou do oka zanést infekci. Ilustrační foto

Článek

Kapky Luxfen se používají při snižování vnitroočního tlaku, jsou pouze na lékařský předpis. Stahovaná šarže má označení LUXFEN 2MG/ML OPH GTT SOL 1X5ML. Kapky jsou použitelné do konce června 2025. Výrobcem je společnost Bausch + Lomb Ireland Limited. Při výrobě podle SÚKL došlo k odchýlení od výrobního procesu. „Nesterilita šarže vyrobené s odchylkou nebyla potvrzena, šarže je stahována z preventivních důvodů s ohledem na možné riziko oční infekce,“ uvedla mluvčí.

Pokud by člověk jakékoliv nesterilní kapky použil, hrozí mu zánět oka. Ze stejného důvodu mají oční kapky vždy jen omezenou dobu použití po otevření, většinou několik týdnů.

Pokud mají lidé doma tuto šarži kapek Luxfen, měli by se obrátit na svého lékaře a požádat ho o předepsání náhradního přípravku. „Šarži dotčenou závadou v jakosti lze vracet bez předložení účtenky v jakékoliv lékárně, nejlépe však v té, ve které byl přípravek vydán, a to do 15. 9. 2023. Tento přípravek je bez doplatku pacienta, bude tedy stažen bez náhrady,“ uvedl ústav. Stahování se týká načatých i dosud nepoužitých balení přípravku.

Účinný sprej na alergie jen na předpis

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám