Hlavní obsah

O co tehdy šlo, že padla vláda? ptá se pravice po opětovném zproštění Nečasové

• Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, tin, jas

Páteční nepravomocný osvobozující verdikt nad někdejší šéfkou kabinetu premiéra Janou Nečasovou (Nagyovou) opoziční politici přivítali. Nečasová byla obviněna ze zneužití Vojenského zpravodajství. Případ vedl v roce 2013 k pádu vlády premiéra Petra Nečase. Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan považuje za podstatnější, že žalobě dal dříve za pravdu odvolací soud. Případ podle něj nekončí.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek s předsedou ODS Petrem Fialou

Článek

V červnu 2013 zasahoval na Úřadu vlády Útvar pro odhalování organizovaného zločinu Roberta Šlachty kvůli podezření z korupce a zneužití pravomoci úřední osoby. Vedle trojice poslanců ODS zadržela tehdy policie i Nečasovou a šéfa úřadu. Nečas několik dní nato podal demisi.

„Je to záležitost soudu. A jak se ukazuje, soud už podruhé osvobodil všechny obžalované. Stále tedy zůstává nezodpovězená otázka, co se vlastně tehdy odehrálo, aby to mělo tak závažné důsledky jako pád vlády,“ řekl Právu předseda ODS Petr Fiala.

Soudkyně má na to nějaký názor, který byl již dvakrát odvolacím soudem označen jako nesprávný
olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek Právu řekl, že respektuje rozhodnutí nezávislého soudu. „Zákrok jsem pokládal už tehdy za nepřiměřený, a jak běží čas, tak se to potvrzuje,“ uvedl Kalousek.

„Když jsem viděl, jak si osm po zuby ozbrojených policistů přišlo na ministerstvo financí pro jedno lejstro, tak jsem si říkal, že je to buď nejdražší pošta na světě, nebo demonstrace síly,“ přihodil Kalousek.

Šéf starostů a nezávislých Petr Gazdík komentoval na Twitteru rozsudek slovy, že by měl odstoupit olomoucký vrchní státní zástupce Ivo Ištvan, jehož lidé měli případ na starosti.

Benda vyzval k zahájení kárného řízení

Ještě dále šel poslanec ODS Marek Benda, který vyzval ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) a Nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, aby zahájili kárné řízení se státními zástupci Ivo Ištvanem a Rostislavem Bajgarem.

„Ze všech tehdy vznesených obvinění nebylo do dnešního dne soudem potvrzeno ani jediné. Naopak stát zaplatil vysoké odškodné za nezákonné vazby tří bývalých poslanců,” připomněl poslanec.

Foto: Petr Horník, Právo

Vrchní státní zástupce Ivo Ištvan

Žalobce Ištvan v pátek nechtěl výzvy k  odchodu z funkce komentovat, podle něj je však důležitější názor pražského městského soudu, který případ posuzoval  v rámci odvolacího řízení.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Jana Nečasová u soudu

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta

„Já takové reakce vůbec nekomentuji, protože k takovým komentářům není žádný důvod. Odvolací soud v této věci rozhodoval, argumentaci státního zástupce dal za pravdu, takže musíme opět čekat na rozhodnutí odvolacího soudu. To není o tom, jestli je to výhra nebo prohra. Soudkyně má na to nějaký názor, který byl již dvakrát odvolacím soudem označen jako nesprávný. To je podstatné pro tuto věc," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám