Hlavní obsah

Novým ministrem školství by mohl být exrektor Sáha

Právo, map

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Podle informací Práva se již přestalo uvažovat o tipech na ministra školství, o kterých mluvil s Danou Kuchtovou šéf zelených Martin Bursík. Vážně se uvažuje naopak o bývalém rektorovi Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, jímž je Petr Sáha, rovněž bývalý předseda České konference rektorů.

Článek

Sáha je nyní prezidentem mezinárodní společnosti sdružující vědce z celého světa, kteří se zabývají studiem polymerů se sídlem v New Yorku.

"Z diskuse s některými rektory by se nám jako kandidát líbil Petr Sáha," nechal se slyšet Václav Havlíček, rektor ČVUT a místopředseda České konference rektorů. Právě i tlak rektorů přispěl k rezignaci Kuchtové. Proto chtějí do čela resortu někoho ze svých řad.

Spekuluje se i o dalších možných nástupcích, například o rektorce ústecké univerzity Ivě Ritschelové. 

Kuchtová si přeje Lužného

Dana Kuchtová oficiálně rezignovala ve středu. Resort školství vedla devět měsíců, z vlády odešla kvůli sporům o správu operačních programů evropských fondů.

Přáním Kuchtové je, aby se jejím nástupcem stal dosavadní náměstek Dušan Lužný. Ten Právu sdělil, že by si přál, aby Kuchtová zůstala na ministerstvu v roli poradkyně. Jestli se tak stane, se uvidí na nedělním jednání republikové rady SZ, která se má touto záležitostí zabývat.

Reklama

Související témata:

Související články

Ministryně školství Kuchtová rezignuje

Ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) oznámila, že odstoupí z funkce. Na úterní tiskové konferenci uvedla, že kvůli napětí kolem čerpání peněz z evropských...

S Kuchtovou odchází i klíčový náměstek

Několik hodin poté, co ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) oznámila svůj odchod z vlády, ohlásil i její náměstek Jaromír Soukup, že počítá se svou...

Ministryně Kuchtová podala demisi

Ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) po středečním zasedání vlády oficiálně podala demisi. Kuchtová na svou funkci rezignovala minulý týden v úterý. Jako...

Výběr článků

Načítám