Hlavní obsah

Kuchtová by na své místo chtěla Lužného nebo Zubovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministryně školství Dana Kuchtová se v neděli večer sejde s předsedou Strany zelených Martinem Bursíkem a navrhne mu několik jmen, jejichž nositele by ráda viděla jako své nástupce. Favoritem Kuchtové je její náměstek Dušan Lužný. Na seznamu jmen má i poslankyni Olgu Zubovou. Kuchtová to řekla v nedělní debatě České televize.

Článek

Kuchtová doufá, že její nástupce bude znám už příští týden. Ani jeden ze jmenovaných, tedy Lužný a Zubová se ale do funkce nehrne. "Nemá tolik odvahy a rozhodnosti, aby se teď okamžitě do té funkce přihlásila," řekla Kuchtová o rozhovoru se Zubovou. Lužný podle ní pozici zvažuje. Minulý týden ale funkci odmítl.

Kromě Lužného a Zubové se objevila i další jména. Například bývalého rektora Masarykovy univerzity Jiří Zlatuška nebo taktéž bývalého rektora Univerzity Karlovy Ivana Wilhelma. Kuchtová ale tvrdí, že ona na seznamu, který nese Bursíkovi, tyto lidi nemá.

Jmenovat Kopicovou by bylo absurdní

Velmi emotivně se Kuchtová vyjádřila k Miroslavě Kopicové, kterou ve funkci nahradila. Právě ona prý může větší měrou za to, že program, kvůli kterému Kuchtová odstoupila, byl tak špatně připravený. Kopicová je také mezi jmény, o nichž se spekuluje. Podle Kuchtové by bylo absurdní, když by do křesla usedl někdo, kdo nese větši vinu než ona sama.

Kuchtová rezignuje po středečním zasedání vlády. Demisi oznámila minulý týden. Zdůvodnila to tlakem, který na ni byl vyvíjen. "Na odvolání nemělo smysl čekat, bylo jednodušší odejít a vysvětlit proč odcházím," řekla Kuchtová.

Liberecká část SZ je proti rezignaci Kuchtové

Zelení v Libereckém kraji žádají Danu Kuchtovou, aby krok přehodnotila. Členové Rady krajské organizace jsou přesvědčeni o tom, že neexistují skutečné důvody pro její odstoupení.

Členové liberecké organizace zároveň kritizují předsedu SZ Martina Bursíka za jeho přístup k rezignaci Kuchtové. "Povinností předsedy strany je prosazovat zelený program, a nikoliv za každou cenu hájit udržení trojkoalice či se starat o kultivaci vztahů uvnitř," zdůraznil předseda krajské organizace Strany zelených Jiří Korytář.

Reklama

Související témata:

Související články

Ministryně školství Kuchtová rezignuje

Ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) oznámila, že odstoupí z funkce. Na úterní tiskové konferenci uvedla, že kvůli napětí kolem čerpání peněz z evropských...

S Kuchtovou odchází i klíčový náměstek

Několik hodin poté, co ministryně školství Dana Kuchtová (SZ) oznámila svůj odchod z vlády, ohlásil i její náměstek Jaromír Soukup, že počítá se svou...

Kuchtová: Bursíkovi po krku nejdu

Část zelených, reprezentovaná nepokojným místopředsedou republikové rady Matějem Stropnickým, je velmi nespokojena s tím, jak se postavilo stranické vedení...

Výběr článků

Načítám