Hlavní obsah

Mladí lékaři vypovídají dohody, v prosinci nebudou dělat přesčasy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sekce mladých lékařů České lékařské komory (ČLK) v neděli informovala o tom, že asi 4900 lékařů vypovědělo na prosinec v nemocnicích dohody o dobrovolné přesčasové práci. Protestují tak proti navýšení limitu přesčasů na 832 hodin ročně, namísto dosavadní poloviny.

Foto: Envato

Ilustrační foto

Článek

Novela, která přináší navýšení dobrovolné přesčasové práce lékařů, začala platit 1. října. Lékaři do té doby mohli sloužit maximálně 416 hodin přesčasů ročně, nyní je to dvojnásobek, tedy 832 hodin. Tuto změnu přinesla do schválené novely zákoníku skupina poslanců v čele s Vítem Kaňkovským z KDU-ČSL.

Lékaři se proti tomu bouří a protestují. I proto už na základě výzvy sekce mladých lékařů ČLK zhruba 4900 z celkem téměř 23 tisíc lékařů vypovědělo dohody o dobrovolné přesčasové práci, které s nemocnicemi každoročně uzavírají. Omezit čas strávený navíc ve službě chtějí od prosince. Lékaři už totiž údajně mají zákonem povolené limity vyčerpané.

Například v jihlavské nemocnici vypovědělo dohody o dalších přesčasech už 141 lékařů. Neznamená to, že v nemocnici nebudou sloužit vůbec. Vykryjí jen zákonem stanovený rozsah, tedy osm hodin denně. Nemocnice proto upravují provoz, aby směny pokryly. Dopad na pacienty to kupříkladu v Jihlavě zatím nemá.

Úprava směn lékařů ohrožuje neakutní péči

Domácí

„Pro naše pacienty se zatím nic nemění, zatím jsme schopni udržet výkony jako dříve. Uvidíme ale, jak se bude situace vyvíjet, je možné, že se omezí plánovaná péče,“ napsala Novinkám mluvčí Monika Zachrlová.

Má se vrátit 416 hodin

Sekce mladých lékařů ČLK zároveň upozornila na případy, kdy údajně nemocnice odmítají výpovědi převzít. „Z mnoha nemocnic máme informace o nečistých praktikách odmítání převzetí výpovědí (dohod o dobrovolných přesčasech), požadováním výpovědí z celého pracovního poměru a dalších,“ uvedli zástupci sekce.

Tím, že lékaři dohody vypoví, nebudou moci nemocnice požadovat, aby například po tom, co lékař odslouží službu od 7-15.30 hned vzal ještě odpolední a taky noční. Dohody o přesčasech tento model umožňovaly.

Novela zákoníku práce přinesla pro zdravotníky a lékaře několik zásadních změn. Jednak navýšila množství dobrovolné přesčasové práce z 416 hodin na 832 hodin za rok. Po vzpouře lékařů se ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) rozhodl vrátit počet hodin na původní hranici, tedy 416 hodin, aby uklidnil situaci. Upravit to chce zrychleně do konce roku.

Tou zásadnější změnou je zákaz sloužit 24hodinové směny. Možné to není ani teď, ale často se to v nemocnicích porušuje, lékařům to vyhovuje více než sloužit častěji, ale kratší dobu. Jelikož se ale na dodržování zaměřila i Evropská unie, snaží se Česko vyjednat u Evropské komise výjimku pro Česko.

Novela ohledně přesčasů nestačí, protestujeme dál, říkají mladí lékaři

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám