Hlavní obsah

Novela ohledně přesčasů nestačí, protestujeme dál, říkají mladí lékaři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příslib rychlé novely zákoníku práce, která vrátí množství dohodnutých přesčasů v nemocnicích na maximálně 416 hodin za rok, lékaři vítají. Od protestu ale zatím ustoupit nechtějí, požadavků mají více. Právu to řekl předseda Sekce mladých lékařů České lékařské komory Jan Přáda.

Foto: Profimedia.cz

Motivovali jsme lékaře k podávání stížností, popsal Jan Přáda.

Článek

Za lékaře jste požadovali zrušení paragrafu, který zdvojnásobil množství dohodnuté přesčasové práce. Ministr ho slíbil zrušit, mění to váš postoj?

Před týdnem jsme panu ministru jasně představili věci, které požadujeme změnit. Mimo jiné tam byly přesčasy, ale také právní ukotvení 24hodinových služeb, důsledná kontrola dodržování zákoníku práce a adekvátní ohodnocení pracovní doby.

Jsme rádi, že se to v tomto jednom bodě nachyluje ke zlepšení a debata se posouvá konstruktivnějším způsobem. Je to ale zatím jen příslib, který nemá žádnou právní váhu, takže se na našem postupu nic nemění.

Ministr chce změnit systém odměňování lékařů, což jste také žádali. Zrušit se má třeba 11. platová třída, lékař po promoci má rovnou nastoupit do 12. třídy. Vítáte to?

Chtěli jsme se bavit o změnách platových tarifů a budeme rádi, pokud to bude v konkrétnějších číslech. Zatím máme pouze toto mediální vyjádření, ale konkrétní představu na papíře jsme ještě neviděli. V tento moment ještě nejsme schopni se k tomu vyjádřit.

Úprava směn lékařů ohrožuje neakutní péči

Domácí

Kolik lékařů už vypovědělo dohodu k další přesčasové práci?

Momentálně jsme ve fázi sčítání. Spousta lidí čekala na reakci ze strany managementu nemocnice nebo ministra, takže největší vlnu teprve očekáváme. Teď se pohybujeme na nižších tisících výpovědí.

Na prvním setkání s ministry jste byli vyzváni, ať jim předáte stížnosti a seznam nemocnic, kde se zákoník porušuje. Jak jste s ním daleko?

Motivovali jsme lékaře, aby stížnosti podávali. Situaci komplikuje fakt, že od 1. října jsou legislativně jiné pracovněprávní podmínky. Je tedy otázka, jestli když dnes podáme stížnost, jak se to bude řešit, protože pracovní právo má zásadní úpravu pro fungování nemocnic. S hlavní vlnou stížností budeme vyčkávat, až vstoupí zákoník v účinnost, tedy po 1. říjnu.

Připravujete i analýzu, jak se řeší přesčasy v okolních zemích. Co vám z ní vychází?

Byla to záležitost pár telefonátů a e-mailů. Jsme součástí Evropských mladých lékařů, kde na nadnárodní úrovni spolupracujeme s národními organizacemi.

Máme poměrně jasná data o tom, jak to funguje v Rakousku nebo na Slovensku, v Norsku a Švédsku, kde je přesčasová práce jen menším dodatkem k objemu celkové práce lékaře, oproti tomu, jak to funguje v České republice. Ať už co se týče přivýdělku, nebo časové náročnosti. A to jsme schopni panu ministrovi dát. Zatím to směřujeme k 20. říjnu, dřívější termín jsme nedostali.

Anketa

Podporujete mladé lékaře v jejich protestech?
Ano
65,3 %
Ne
27 %
Nevím
7,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4949 čtenářů.

Pafko: Zdvojnásobení přesčasů není rozumné

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám