Hlavní obsah

Nový ředitel úřadu práce se chce zaměřit na digitalizaci i zneužívání dávek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový generální ředitel úřadu práce Daniel Krištof se chystá zaměřit na pokračování digitalizace a modernizaci instituce. Řešit chce i problematiku zneužívání dávek. Řekl to v pátek novinářům po svém nástupu do funkce. Přiznal, že fungování úřadů a jejich agendu zatím nezná a musí se s ní nejdřív seznámit. Krištofa do funkce jmenoval a uvedl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Od nového šéfa očekává transformaci úřadů.

Foto: Krumphanzl Michal, ČTK

Ministr práce Marian Jurečka uvedl do funkce nového generálního ředitele úřadu práce. 1. září 2023, Praha.

Článek

Krištof přichází do státního úřadu ze společnosti ČEZ Prodej, kde měl do pololetí na starosti marketing. Předtím působil v České spořitelně či Direct Pojišťovně. „Je pravda, já ten úřad neznám, musel jsem se v rámci výběrového řízení učit zákony,“ uvedl nový šéf instituce. Dodal, že se v nejbližších dnech seznámí s agendou a problematikou i pobočkami.

V pátek má poradu s řediteli krajských úřadů práce. V dalších dnech vyrazí do regionů. „Klient je nakonec jenom jeden. Jde do pojišťovny, do banky, za energetikou, ale pořád je to člověk. Čeká dobrou službu, dobré poradenství. V tom smyslu znalost úřadu práce nehraje takovou roli jako to, že mám zkušenosti s transformací organizací, aby dokázaly očekávání klientů naplnit,“ řekl nový ředitel.

Schopnost transformovat úřad byla rozhodující při výběru i podle ministra. „Když jsme připravovali výběrové řízení, přemýšleli jsme, aby přišel člověk, který splní parametry výběrového řízení a zákona o státní službě, má zkušenosti a je zárukou, že zadání bude schopen naplnit, nebude dělat chyby a nepůjde slepými cestami,“ řekl šéf resortu.

Jurečka: Najmona jsem odvolal podle zákona, jeho práci kritizoval i Babiš

Domácí

Poukázal na to, že Krištof na svých dřívějších působištích transformace prováděl. Jurečka zmínil, že se zatím podařilo zavést elektronické žádosti u části dávek pro klienty, nyní se bude digitalizovat i proces zpracování pro úředníky.

Do výběrového řízení se přihlásili tři uchazeči a tři uchazečky. Jedna z nich podmínky nesplnila a byla vyřazena.

Úřady čelí od loňského roku náporu žadatelů i kritice za zpožďování výplaty dávek. Pracovníci a odbory poukazovali na zahlcení, fluktuaci, zastaralé vybavení i podobu digitalizace. Sněmovní sociální výbor Jurečku opakovaně vyzval k řešení situace. Ministr pak v polovině února odvolal někdejšího šéfa úřadu Najmona. Okolnostmi odvolání se zabývali policisté, případ odložili. Najmon před časem uvedl, že se chce obrátit na soud.

Ministerstvo práce jméno nového šéfa tajilo. Kritizovali to někteří poslanci sněmovního sociálního výboru. Stěžovali si na to, že ani několik týdnů po ukončení výběru nevědí, kdo instituci povede.

Jurečka: Zrevidujeme dávky, uvidíme líp na účty

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám