Hlavní obsah

Prouza: Firmy chystají žaloby kvůli opatřením, pomáháme jim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Svaz obchodu a cestovního ruchu se rozhodl, že pomůže firmám podat žaloby na stát kvůli uzavření prodejen a provozoven. Novinkám to ve čtvrtek řekl prezident svazu Tomáš Prouza. Má za to, že k tomu podnikatele opravňuje rozhodnutí Ústavního soudu, podle nějž vláda své kroky dostatečně neodůvodnila.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza

Článek

„Jedna skupina právníků už přijímá návrhy na žaloby a připravuje je. Myslím, že do měsíce mohou být u soudu. Aktuálně jde zhruba o stovku firem a další se na nás mohou obrátit,“ uvedl Prouza.

Aktuální roli svazu vidí právě ve spolupráci s dalšími týmy právníků, které mají nachystat podklady a být podnikatelům následně k dispozici. „Chceme, aby to bylo připravené, protože lidé se obecně bojí složitosti žalob,“ dodal.

Z právních analýz svazu podle něj vyplývá, že šanci uspět mají.

Ústavní soud zrušil zákaz maloobchodního prodeje

Domácí

Ústavní soud v únoru zrušil část usnesení vlády, která kvůli šíření nemoci covid-19 omezila maloobchod a služby. Podle verdiktu nebyla opatření dostatečně odůvodněna. Soudu vadil mimo jiné výběr prodejen, které mohly zůstat v provozu a které musely zavřít. Rozhodnutí se týkala opatření zavedených 28. ledna, která přestala platit 14. února a nahradila je nová.

Svaz, v jehož čele Prouza stojí, již tehdy vyzval kabinet, aby sám připravil návrh na náhradu škod. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) nicméně trval na tom, že o odškodnění nález nehovořil.

Novinky se s dotazem na postoj k náhradám a jeho možnou změnu obrátily i na ministra Havlíčka a šéfku resortu financí Alenu Schillerovou (za ANO), ti na zprávu však zatím nereagovali.

Prouza: Vláda musí otevřít obchody a nahradit 100 procent tržeb

Ekonomika

Prouza podotkl, že škody by měly být nárokované do půl roku od chvíle, kdy člověk zjistí, že mu vznikly. „Stále je čas, aby vláda přišla s nějakým rozumným narovnáním. Šlo by o lepší řešení,“ uvedl.

Pokud tak kabinet neučiní, očekává, že by se počet žalob mohl vyšplhat i do řádu tisíců. „Lidé si nechtějí nechat líbit to, jak brutálně s nimi stát zacházel,“ řekl.

Za pravdu dal Prouzovi i pirátský expert na ústavní právo Ondřej Dostál. „Jsem přesvědčený, že s kvalitním právním zastoupením je šance na náhradu škody značná,“ řekl Novinkám.

Dodal, že to považuje za přirozenou roli svazu. „Pro malého podnikatele není efektivní najímat si vlastního právníka,” uvedl.

Libovůle skončila, většina opozice je s rozhodnutím Ústavního soudu spokojena

Domácí

Pandemický zákon přinese další problém

V případě, že by skončil nouzový stav a vláda se začala řídit novým pandemickým zákonem, další žaloby by podle Prouzy hrozily i kvůli němu.

Podle pandemického zákona má totiž každý ve chvíli, kdy skončí pandemický stav, nárok na náhradu škody, která mu opatřeními vznikla.

„Každý (podle daného zákona) musí škodu individuálně vyčíslit a obrátit se na ministerstvo financí, aby ji uhradilo. To bude mít půl roku na to, aby rozhodlo, jestli zaplatí celou sumu, část, či vůbec nic. A ve chvíli, kdy člověk nebude se způsobem vyřízení spokojený, zůstává mu soudní cesta,“ doplnil Prouza.

Reklama

Výběr článků

Načítám