Hlavní obsah

Novinářka Deníku Referendum získala jednu z Evropských novinářských cen

Česká novinářka a zástupkyně šéfredaktora Deníku Referendum Gaby Khazalová získala jako první Češka Evropskou novinářskou cenu. Ocenění v jedné ze čtyř vyhlašovaných kategorií si spolu s kolegy z dalších zemí odnesla za projekt Města v pronájmu, kterým skupina médií zmapovala vlastnickou strukturu nemovitostí ve velkých evropských městech zasažených bytovou krizí. Cenu od roku 2013 uděluje sdružení vlastníků evropských médií.

Foto: Twitter/ Gaby Khazalová

Novinářka Gaby Khazalová

Článek

Na projektu oceněném za inovativní přístup se s českým deníkem podílel mimo jiné německý list Tagesspiegel, rakouská veřejnoprávní televize ÖRF, španělský deník El Diario, irský Dublin Inquirer či francouzský Mediapart.

Cílem bylo zjistit, jaké společnosti skupují nemovitosti po celé Evropě, kde platí daně a jak ovlivňují život nájemníků.

„Jsou tu informace, které tu zásadně chybí a které přitom lidé mají právo znát," řekla o projektu oceněná česká novinářka. Spolu s datovým analytikem Jakubem Nakládalem získala a zpracovala údaje o nájemním bydlení v Praze.

Česko si v žebříčku svobody médií polepšilo o 20 míst

Domácí

„Ocenění je velkou satisfakcí pro Deník Referendum, který poslední roky vložil obrovské množství práce do vybudování silného reportážního oddělení, které produkuje obsah evropské úrovně, placený čtenáři a dostupný všem. V osobní rovině má pro mě největší hodnotu mezinárodní tým, který se nám podařilo v oceněném projektu Města v pronájmu sestavit. Právě v podobných spolupracích vidím budoucnost investigativní žurnalistiky,” napsala ČTK Khazalová.

Meta zvažuje, že sníží objem peněz, které platí médiím

Internet a PC

Ocenění je spojeno s finanční odměnou 10 tisíc eur (245.000 korun), které se novináři zapojení do společného projektu rozhodli investovat do své další práce.

Reklama

Výběr článků

Načítám