Hlavní obsah

Novela protikuřáckého zákona ministry nenadchla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda ve středu poslala do Sněmovny novelu tzv. protikuřáckého zákona, má k ní ale řadu výhrad a námitek. Ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) ji označil za legislativně nekvalitní a očekává, že k ní poslanci povedou výraznou rozpravu. Poslanecký návrh předpokládá omezení kouření v restauracích, společných prostorách bytových domů či na dětských hřištích.

Článek

"Návrh je legislativně nekvalitní. Předpokládám, že se o něm povede výrazná rozprava ve Sněmovně," řekl během středečního zasedání kabinetu v Kolodějích ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS).

Dodal, že vláda sice k návrhu zaujala neutrální stanovisko, vyslovila ale i námitky a výtky legislativního i věcného charakteru. Další osud normy je v rukou Sněmovny, Senátu a prezidenta.

Zmírňuje zákaz kouření na zastávkách

Skupina poslanců v novele navrhla, aby obce mohly vydávat vyhlášky, kterými by se zakazovalo kouření v místech, kde se pohybují děti a mládež, jako jsou třeba hřiště, nebo například i v místě, kde se zrovna koná dětský den. Takové právo obcí ale kabinet považuje za málo konkrétní a z právního hlediska problematické.

Návrh poslaců Borise Šťastného (ODS), Jiřího Carbola (KDU-ČSL) a Evy Zubové (SZ) také počítá se zákazem kouření ve společných prostorách bytových domů, tedy třeba na chodbách. To by se ale podle Pospíšila těžko vymáhalo a kontrolovalo. Předloha také zmírňuje zákaz kouření na zastávkách, vztahovala by se pouze na kryté či uzavřené prostory, tedy přístřešky a čekárny. [celá zpráva]

Restaurace, kavárny a bary by pak pro kuřáky měly vyhradit stavebně oddělené a řádně odvětrané prostory. Zatím stačí, když hostinský někam umístí cedulku s nápisem prostor pro kuřáky. "Takové místo se ale nedá pořádně odvětrat," míní Šťastný. Kouření na zahrádkách a terasách novela neomezí.

Vědecká rada České lékařské komory kabinet koncem února vyzvala vládu, aby tuto iniciativu podpořila. [celá zpráva] Podle lékařských údajů v ČR denně zemře na následky nemocí z kouření 50 až 60 lidí.

Reklama

Související články

Litva omezuje kouření

Od úterý platí v Litvě platí zákaz kouření na všech veřejných místech včetně barů, restaurací či diskoték. Litva se zařazuje po bok zemí EU, které se snaží...

Francouzi nedodržují zákaz kouření

Kuřáci ve Francii, kde ve čtvrtek začal platit zákaz kouření na většině uzavřených veřejných místech, reptali, ale nakonec se s opatřením smířili. Podle...

Výběr článků

Načítám