Hlavní obsah

Nová vláda se komplikuje, Fischer nedodržel dohodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Designovaný premiér Jan Fischer ve čtvrtek předsedům ODS a ČSSD Mirkovi Topolánkovi a Jiřímu Paroubkovi oznámil své nominace ministrů do nové vlády. Podle Topolánka však kandidáti neodpovídají dřívější politické dohodě. Fischer podle něj "vytahuje z klobouku vlastní kandidáty". Nespokojen je i Paroubek, který uvedl, že nominaci nerozumí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Designovaný premiér Jan Fischer a premiér v demisi Mirek Topolánek

Článek

"Beru to jako průběžnou informaci, o které budeme ještě jednat," řekl ČTK Paroubek. Vládní sestava, kterou od designovaného premiéra obdržel, prý neodpovídá dohodě představitelů politických stran.

Kdyby se další jednání nekonalo, pak bude ČSSD zvažovat další kroky, dodal bez bližšího upřesnění.

Šéf nejsilnější opoziční strany není spokojen s tím, že Fischer, který v pátek hodlá oznámit nominace prezidentu Václavu Klausovi, nerespektoval jeho návrh, aby byl ministrem průmyslu a obchodu Ivo Pěgřímek. Místo něj nominoval dosavadního náměstka ministra Milana Hovorku. Ten je podle Paroubka spjat s vládní koalicí.

Paroubek rovněž nesouhlasí s šéfem Svazu průmyslu a dopravy Jaroslavem Mílem, kterého si Fischer vybral jako ministra financí místo Tomáše Uvíry, kterého navrhovala ODS. "Je to pro mě poněkud překvapující. Té nominaci vůbec nerozumím," uvedl Paroubek s tím, že se Míl nikdy nepohyboval v oblasti financí.

Zaskočen je i Topolánek

Překvapení neskrývá ani premiér v demisi Mirek Topolánek, který na Fischerovo oznámení reagoval v tiskové zprávě. Podle něj Fischerova iniciativa neodpovídá politické dohodě, na jejímž základě byl jmenován premiérem.

Topolánek se domnívá, že Fischer nemůže bez konzultace s politickými stranami "vytahovat z klobouku vlastní kandidáty". Bez této konzultace nemůže získat důvěru a zajistit správu státu do předčasných voleb.

Nespokojeni jsou také zelení

Zelení ve čtvrtek oznámili, že jednání jsou netransparentní, a chtějí nominovat nejméně dva kandidáty na ministry. [celá zpráva]

Obsazení postu šéfa rezortu životního prostředí tak zůstává otázkou.

Reklama

Výběr článků

Načítám