Hlavní obsah

Nová vláda rozpustí Radu pro zdravotní rizika

• Aktualizováno

Rada vlády pro zdravotní rizika zanikne, deformovala systém krizového řízení. V neděli to v pořadu Otázky Václava Moravce v ČT řekl vicepremiér a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Je na tom podle něj dohoda s premiérem Petrem Fialou (ODS) i ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda STAN Vít Rakušan

Článek

„To je něco, co je mimo systém a bylo to konkurenční centrum rozhodování a moci v rámci krizového řízení,” řekl Rakušan. Podle něj musí být institucí, která rozhoduje, Ústřední krizový štáb (ÚKŠ).

Členy rady vlády byli ministři zdravotnictví, vnitra a obrany, dále pak předseda Asociace krajů Martin Kuba, náměstek VZP David Šmehlík a vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla. Za lékaře v ní byl epidemiolog Petr Smejkal. Radu vedl tehdejší premiér Andrej Babiš. Rada přijímala doporučení pro vládu pro boj s covidem.

Výkonným orgánem Rady byl Centrální řídící tým, který vedla hlavní hygienička.

Válek: Pro seniory povinné očkování zrušíme

Domácí

Nově budou mít každé pondělí schůzku ministři, kteří mají v kompetencích cokoli týkající se protikoronavirových opatření. „Časem bych měl návrh, aby se porada covidových ministrů dostala do struktury Ústředního krizového štábu, byla by to jakási zúžená Bezpečnostní rada státu,” uvedl Rakušan.

Následně bude v týž den zasedat ÚKŠ. Podle ministra je možné se dohodnout na tom, že by se vždy nemuseli scházet všichni členové štábu, ale pouze ti, kteří mají v gesci aktuální situaci.

Skončil premiér, který do politiky nikdy nechtěl

Domácí

Rakušan také uvedl, že se řeší nový statut krizového štábu. Jednou z variant je, že v případě vnějšího rizika se bude předsedkyní ÚKŠ stávat ministryně obrany Jana Černochová (ODS), v případě epidemie a ostatních vnitřních hrozeb ministr vnitra.

Scházet by se podle Rakušana také měla Ústřední epidemiologická komise. Ke covidu a opatřením mají podle něj mluvit dva ministři - vnitra jakožto šéf ÚKŠ a zdravotnictví.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám