Hlavní obsah

Nova, Prima a ČT - boj o reklamu, diváka začíná

Novinky, Eva Zajíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Reklamní trh ožívá a televize se opět chystají bojovat o publikum. Nova a Prima už představily nové tváře a ohlašují oslavy svých narozenin přímo na obrazovce. ČT začala divákům slibovat dokonce historický přerod: Dalších padesát let s Českou televizí!

Foto: Facebook týmu
Článek

Jenže pod lákavými hesly se žádné radikální změny v programu neskrývají. Obě komerční stanice posilují hlavně vlastní soutěže a zábavu a opět nakoupily zahraniční filmy a seriály s osvědčenými jmény. Veřejnoprávní Česká televize v čele s novým ředitelem rozvíjí ustálené schéma a o avizované budoucnosti zatím mlčí. "Dokud se Jiří Janeček důkladně neseznámí s televizí, nebude žádné své příští kroky zveřejňovat," odpověděl Právu mluvčí Richard Klatovský.

Nejostřejší zbraně: soutěže a estrády

Televize čeká nejdůležitější konkurenční zápas v roce: co nezískají na reklamě teď, o Vánocích už nedohoní. Největší bitvy se budou svádět o víkendech, kdy u televize tráví volný čas nejvíce lidí. Sobotní večer zřejmě všechny televize chápou jako rozhodující okamžik: s pořady, které patří k nejsledovanějším, se ve 20 hodin přímo srazí Nova a ČT. Nova bude střídat vlastní estrády a zámořské filmy, ČT bude soutěžit s Hodinou pravdy.

Na podzim se k nim přidá i Prima, která po dlouhé době opouští model navazujících krimiseriálů a bude také střídat vlastní zábavné pořady. Po nich přijde čas na thriller.

Nedělní večer zůstává klidnější, ale zřejmě je prestižní: Nova se tu totiž opět chlubí nablýskanými zábavnými pořady a pokračuje další řadou krimi seriálu Kobra 11, a Česká televize bude dál vysílat novinky vlastní dramatické tvorby.

Prima bude od října vysílat další seriál z archivu ČT, kterým by mohla získat hlavně starší diváky. Seriál Dnes večer v jednom domě z roku 1980 je podle ředitele Martina Dvořáka jedním z posledních, které v aktuální archivní nabídce ČT považuje Prima za použitelné. "Hraje v něm spousta výborných herců, například Dana Medřická anebo Martin Růžek," dodává šéf programu Miloš Zahradník.

Nova zaútočila na zpravodajství

Přestože ve všední den bojují televize už dávno zavedenými zbraněmi, tentokrát to v prime-timu občas i zajiskří. Jako první se o to postarala Nova, když počátkem září zaútočila na hlavní zpravodajské relace obou konkurenčních stanic.

Každý všední den krátce před Televizními novinami, kdy Prima vysílá Deník a ČT na něj navazuje Událostmi, nasadila novou soutěž Pálí vám to? Její moderátor Zdeněk Podhůrský si zatím evidentně vedl úspěšně. První dny se na pořad, který připomíná křížovku, dívalo více než milión lidí a Nova získala skoro poloviční podíl na trhu. Od konce měsíce bude vysílat další novou soutěž i v neděli. "Tyto programové změny považujeme za důkaz, že náš zpravodajský Deník je stále kvalitnější a jeho rostoucí sledovanost začíná být pro konkurenci nebezpečná," míní generální ředitel Primy Martin Dvořák.

Nova zřejmě zacílila na diváky, kteří dosud sledovali zpravodajství všech tří stanic a u Novy končili, což se dá číst také jako signál vůči ČT. S ředitelem, který přišel právě ze zpravodajské redakce, by mohla ČT a její Události ohrozit Televizní noviny, bezkonkurenčně nejsledovanější pořad Novy.

Prima bude dále hýčkat ženy

Nejmenší domácí celoplošná televize, Prima, přichází s jedinou skutečnou novinkou. Proti reprízovanému seriálu ČT Nemocnice na kraji města, na který navážou nové díly, bude až do Vánoc vysílat novou zábavnou soutěž Aplaus!, v níž Pavel Zedníček hledá nové talentované moderátory. Vítěz bude za odměnu uvádět jeden z jejích televizních pořadů.

Podzim Prima zahájila s heslem "Co se líbí, je škoda měnit!", a proto své nejsledovanější pořady jen vylepšuje. Dál sází na Seznamku s Bárou, Saunu i Receptář Prima nápadů. Sportovními pořady si chce udržet muže a pro ženy koupila další řadu romantických filmů. "Ženy jsou cílová skupina, kterou si budeme hýčkat," slibuje Dvořák.

Filmy nakoupily obě komerční televize tentokrát hlavně v zámoří. Nova vsadila na osvědčená jména jako je Sean Connery, Julie Robertsová, Harrison Ford anebo Jodie Fosterová. Prima si našla obdobnou, ale o něco starší produkci, a dál sází na staré české filmy a seriály. Zato Nova si prý bude domácí produkci vybírat už s rozmyslem. "Už neplatí, že český titul je záruka úspěchu," míní výkonná ředitelka CET 21 Libuše Šmuclerová.

Bombastické narozeninové oslavy ale připravují obě komerční stanice. Nova je sebevědomě připomíná od léta, ačkoli ji čekají až příští rok v únoru. Právě začala rozvíjet nápad z Roztančeného léta a už vyhlásila soutěž o nejlepší diváckou verzi jejího originálního tance novamba, která vyvrcholí až při oslavách.

Prima si vybrala pro svůj narozeninový večírek datum 10.10 a už předtáčí zábavnou show, kterou bude přerušovat živými vstupy z narozeninového večírku pro asi tisícovku hostů.

ČT 2 posiluje dokumenty

Česká televize rozvíjí dosavadní programové schéma. Mezi novinkami je několik těch, které by si mohly troufnout odvysílat i komerční stanice. Na divácky atraktivní pořady budou aspirovat nový seriál Nemocnice na kraji města po 20 letech i hudební týdeník Poprask, který bude sledovat momentálně nejpopulárnější osobnosti a kapely. V prime-timu se objevil staronový krimiseriál Taggart s inspektorem skotské policie a pro děti má ČT kanadský seriál Nekonečný příběh natočený podle stejnojmenného populárního filmu.

Čtyři večery v týdnu zůstávají na ČT 2 dokumentům a pondělní a čtvrteční noci filmovým klubům.

Jaké filmy budou televize vysílat?

Nova

Dobyvatelé ztracené archy, Indiana Jones a chrám zkázy, Indiana Jones a poslední křížová výprava (Harrison Ford)

3000 mil na útěku (Kurt Russel)

Banditi (Bruce Willis)

Zelená míle (Tom Hanks)

Prima

Policejní akademie 1,2,3,5

Rocky III,IV,V (Sylvestr Stalone)

Vetřelec I,II,III (Sigourney Weaverová)

Francouzská spojka I, II (Gene Hackman)

ČT - premiéry

Maryška (Iva Janžurová), režijní debut Sabiny Remundové

Jiný člověk (Veronika Žilková) - z cyklu Oběti

Útěky (Barbora Kodetová)

PF 77 - dramatický příběh vážící se k Chartě 77

Režisérka Helena Třeštíková završí svůj mnohaletý projekt Ženy na přelomu tisíciletí: závěrečný díl Jsem žena orientovaná na ženy odvysílá ČT 2 právě zítra (10. 9). Po odmlce se vrací také série Předčasná úmrtí a premiéru bude mít sedmidílný dokumentární cyklus České himalájské dobrodružství. Českoslovenští a čeští horolezci se totiž na přelomu tisíciletí zařadili k několika málo národním týmům, který dosáhl vrcholů všech osmitisícovek světa.

Reklama

Výběr článků

Načítám