Hlavní obsah

Nová podezření na SARS v Asii prozatím nepotvrzena

DPA, Helena Landovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HONGKONG

Testy zatím nepotvrdily, že by u osmnácti pacientů izolovaných v hongkongské nemocnici princezny Margarety, šlo o nové případy smrtelného zápalu plic SARS. Podle mluvčí místní zdravotní správy potrvá další dva až tři dny, než budou známy další výsledky.

Foto: Petr Prokorát
Článek

Osmnáct podezřelých případů bylo hospitalizováno postupně od neděle do čtvrtka. Šestnáct z nich jsou pacienti léčebny pro mentálně postižené, jeden je zaměstnanec kliniky a jeden rodinný příslušník.

Testy potvrdily chřipkové viry

Předběžné testy u nich potvrdily chřipkové viry, ale ne virus SARS, na přesnější diagnózu se čekalo do pátku. Ani ta ještě SARS nekonstatovala.

"Definitivní potvrzení nebo vyloučení si vyžádá ještě dva či tři dny," řekla mluvčí místní zdravotní správy s tím, že v červenci a srpnu v Hongkongu tradičně vrcholí vlna chřipky a může tedy jít pouze o toto onemocnění, nicméně opatrnosti nikdy nezbývá. Mikrobiologové navíc všechny rychlé testy považují za nespolehlivé a proto se čeká na důkladnější analýzy.

Pacienti jsou v izolaci

"Všichni pacienti přijatí do nemocnice princezny Margarety s teplotami, kašlem a dýchacími potížemi, jsou nyní ve stabilizovaném stavu," uvedla mluvčí. Pacienti jsou nicméně v izolaci a je vyloučeno, aby kohokoli nakazili. Ošetřující personál se kolem nich pohybuje jen v ochranných maskách a oblecích.

Při epidemii letos na jaře byl Hongkong druhou nejpostiženější oblastí. Na SARS tam zemřelo téměř tři sta lidí a téměř 1800 na něj onemocněl. Dva nemocní z jarní vlny dosud bojují o život na jednotce intenzivní péče, i když poslední nový případ onemocnění se tam vyskytl 3. června.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám