Hlavní obsah

Nová EK s prvním skandálem: Francouz zatajil odsouzení

Novinky, DPA, ČTK, EUobserver

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Předseda socialistů Martin Schulz požádal oficiálně o schůzku nového předsedu Evropské komise José Manuela Barrosa. Žádá od něj vysvětlení, proč si do svého týmu vybral Francouze Jacquese Barrota, nového komisaře při dopravu. Ten totiž poslance Evropského parlamentu neinformoval, že byl v 90. letech odsouzen za nezákonné financování jeho strany.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 12. 5.2017 V sobotu 13.5. začíná rekonstrukce Českobratrské ulice. Pohled na křižovatku Nádražní ulice a Českobratské.

Článek

"Myslím to vážně. Barrot by nám vše měl vysvětlit," vzkázal Schulz Barrosovi. Předseda centristického klubu demokratů a liberálů (ADLE) v Evropském parlamentu Graham Watson již včera požádal, aby Barrot podal demisi nebo aby byl až do nového prošetření kauzy dočasně zbaven funkce.

Barrot byl odsouzen k podmíněnému osmiměsíčnímu trestu koncem 90. let za nesrovnalosti ve financování jeho strany Centrum sociálních demokratů (CDS), jež byla součástí Svazu pro francouzskou demokracii (UDF).

Trest byl v roce 1995 anulován díky amnestii prezidenta Jaquese Chiraka. Podle francouzského práva se na takové osoby hledí, jako by nebyly trestány, a o trestech se nesmí veřejně mluvit nebo psát.

Poslanci nic nevěděli

Poslanci i předseda EK José Barroso se o Barrotově odsouzení dověděli až ve čtvrteční rozpravě v plénu od britského euroskeptického poslance Nigela Farage.

Barroso v neděli vyhlásil, že místopředseda EK Barrot předá EP písemně "všechny informace týkající se jeho osobní situace". V komuniké sdělil, že budou odevzdány okamžitě předsedovi EP Josepu Borrellovi a že Barrot bude parlamentu osobně kdykoli k dispozici.

EK se ujala své pětileté vlády právě dnes, v pondělí 22. listopadu, a to s více než třítýdenním zpožděním.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám