Hlavní obsah

V broumovské klášterní knihovně vzniká nový katalog vzácného knižního fondu

Novinky, Kateřina Ostradecká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzácný knižní fond broumovské klášterní knihovny prochází v těchto měsících podrobným zkoumáním. Díky projektu Brána moudrosti otevřená vznikne nová digitalizovaná evidence více než poloviny knih. Nejvzácnější knižní výtisky pak budou restaurovány.

Foto: Kateřina Ostradecká

Podrobným zkoumáním by měla projít více než polovina knih vzácného knižního fondu broumovské klášterní knihovny.

Článek

Zachránit a zpřístupnit kulturní dědictví benediktinského řádu v českých zemích. To je cílem projektu Brána moudrosti otevřená, pro nějž byly ke zkoumání vybrány dva kláštery – Broumov a Rajhrad.

V obou klášterech se dochoval bohatý knižní fond a oba kláštery jsou také významnými památkami, jež značně formovaly dané regiony. Kulturní dědictví obou památek bude díky projektu prezentováno laické i odborné  veřejnosti formou zpřístupnění fondů a dalších prezentačních aktivit: výstavy, video dokumentu, odborných knih a studií. Zároveň budou restaurovány nejvzácnější a nejohroženější knihy. Zájem o výsledky již projevily odborné zahraniční instituce.

„Knihy uložené v broumovské knihovně nyní postupně katalogizujeme, ročně bychom měli takto zpracovat zhruba dva tisíce knih. Knihy důkladně procházíme a sbíráme data pro vznikající databázi. Digitalizujeme vybrané části knih. Před několika týdny jsme do knihovny nainstalovali měřiče teploty a vlhkosti. Potřebujeme detailně zmapovat klima v knihovně a zjistit, jaký vliv má na uložené historické předměty. Řešíme také otázku, nakolik klima ovlivňuje poměrně čilý turistický ruch, abychom mohli navrhnout odpovídající postupy a řešení případných problémů. Kolegové z Fakulty restaurování v Litomyšli provádějí detailní průzkum knižních vazeb. Každou knihu musejí nejprve očistit, pak také zkoumají a vyhodnocují celkový stav knihy. Posuzují, zda potřebuje restaurátorský a konzervátorský zásah, zpracovávají průzkumové listy. Práce je před námi stále dost,“ uvedla Martina Bolom-Kotari, hlavní řešitelka projektu NAKI a vedoucí Katedry pomocných věd historických a archivnictví Filozofické fakulty Univerzity Hradec Králové, která projekt vede.

Na projektu spolupracuje Agentura pro rozvoj Broumovska, která iniciovala zapojení broumovského kláštera, Benediktinské Opatství sv. Václava v Broumově, Moravská zemská knihovna v Brně a Fakulta restaurování Univerzity Pardubice. Projekt je součástí Programu na podporu aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje národní a kulturní identity (NAKI II). Finančně byl podpořen Ministerstvem kultury a skončit by měl v roce 2020.

Reklama

Výběr článků

Načítám