Hlavní obsah

V registru sexuálních delikventů by měli být i dřívější pachatelé, shodly se úřady

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příprava registru sexuálních delikventů se pohnula. Ministerstvo spravedlnosti se v pondělí shodlo s dalšími resorty i poslanci na jeho podobě. Takzvaný „dětský certifikát“, který má ochránit děti před sexuálními násilníky, by mohl zahrnout i dřívější pachatele. U závažných činů, například znásilnění dítěte, by měl být zápis do registru automatický.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto Ministerstva spravedlnosti

Článek

V pondělí se kvůli registru na Úřadu vlády sešli zástupci ministerstva spravedlnosti, školství, práce i zdravotnictví, šéfka sněmovního podvýboru proti sexuálnímu násilí Taťána Malá (ANO) a vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.

„Skutečně jsme se posunuli. Dohodli jsme se, jakým způsobem by měl dětský certifikát fungovat, a především jsme se konečně shodli na tom, že bude působit a fungovat i do minulosti. Tudíž postihne i pachatele, kteří byli odsouzeni před účinností toho zákona,“ popsala po jednání předsedkyně sněmovního podvýboru Malá.

Ministerstvo spravedlnosti původně prosazovalo variantu, která by do registru zahrnula jen nově odsouzené pachatele. Upozorňovalo totiž na to, že zpětné účinnosti nelze v trestním právu dosáhnout. Chtělo také, aby o každém zápisu do registru rozhodoval soud.

Registr sexuálních delikventů se zasekl

Domácí

Část poslanců ale žádala, aby zápis byl po pravomocném odsouzení za vybrané trestné činy automatický a také aby registr obsahoval i pachatele z minulosti. Ministerstvo na tyto požadavky nakonec přistoupilo.

Jak bude certifikát fungovat?

Do registru by mohli být zapisováni odsouzení buď na základě nového ochranného opatření, které ministerstvo připravuje, nebo automaticky, a to přímo ze zákona.

„V důsledku ochranného opatření budou informace o spáchání trestného činu pachatele zveřejňovány v novém druhu výstupu z rejstříku trestů i po uplynutí doby tzv. výmazu. Tedy po celou dobu, co bude pachatel představovat riziko pro práci s dětmi,“ vysvětluje resort v tiskové zprávě.

Automatický průpis do „dětského certifikátu“ bude fungovat tak, že vybrané trestné činy se budou automaticky propisovat ze zákona. „Nebude již potřeba, aby o nich soud zvlášť rozhodoval,“ uvedlo ministerstvo.

„Pokud někdo spáchá sexuální trestný čin na dítěti, tak je potřeba snížit riziko, aby takovou trestnou činnost na dětech opakoval,“ zdůraznil náměstek ministra spravedlnosti Antonín Stanislav. „Opatření jednak reagují na nedávné případy, jednak jednoznačně chrání děti před takto nebezpečnými osobami,“ přidal se i náměstek Karel Dvořák.

Úprava je podle náměstků „rychle přijatelná i rychle proveditelná“ v rámci existujících informačních systémů. „Uděláme všechno pro to, aby to nejpozději 1. ledna 2025 nabylo účinnosti. Budeme se snažit i dříve,“ dodal Stanislav.

„Doháníme další z dluhů vůči dětem v naší zemi. Po dětském certifikátu dlouhodobě volají zastánci ochrany práv dětí,“ upozornila v pondělí Šimáčková Laurenčíková.

Kontroverzní podmínka za znásilnění šesti dětí má dohru. „Kupčení“ s pachatelem projde revizí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám