Hlavní obsah

Norská spisovatelka: O vrahovi bychom měli zjistit vše, za knihu o Breivikovi mi pozůstalí děkovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Pro společnost je opravdu důležité vědět, odkud tito lidé pocházejí,“ tvrdí norská novinářka a spisovatelka Åsne Seierstadová, která v roce 2013 vydala knihu o útoku Anderse Breivika, který o dva roky dříve zabil 77 lidí. Podle jejího mínění se musí novináři v podobných případech snažit zjistit motivaci těchto lidí.

Foto: Profimedia.cz

Norská novinářka a spisovatelka Åsne Seierstad

Článek

Seierstadová to uvedla v rozhovoru pro server Aktuálně, v němž se věnovala i způsobu mediálního pokrytí střelby na pražské filozofické fakultě, kde před Vánoci čtyřiadvacetiletý střelec, který byl studentem fakulty, zabil 14 lidí a 25 zranil, aby následně spáchal sebevraždu.

Podle Seierstadové je nutné chovat se k extremistům jako ke komukoliv jinému. „Nedělám z něj větší monstrum, než jakým už je. Jen se ho snažím co nejvěrněji prezentovat,“ tvrdí o Breivikovi s tím, že je zcela přirozené, když se novináři snaží odvádět svou práci.

„Informace jsou klíčové a jako novináři bychom se měli snažit zjistit vše, co je možné,“ tvrdí s tím, že univerzální přístup neexistuje. S pozůstalými po obětech střelby je prý Seierstadová v kontaktu. „Mnoho z nich mi dokonce za knihu poděkovalo. Bylo pro ně zajímavé si o Breivikovi přečíst,“ dodala.

Má ruce nahoře, odhodil zbraň, prostřelil si hlavu. Policie ukázala další videa z fakulty

Domácí

V rozhovoru mimo jiné připomněla, že po tragédii na ostrově Utöya, kde Breivik zavraždil většinu svých obětí, kontaktovala v den střelby norská média Breivikovy rodiče a naznačila, proč bylo vyjádření Breivikova otce zásadní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám