Hlavní obsah

Norové v tichosti udělili občanství staršímu z bratrů Michalákových

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo/Praha

Staršímu ze synů Michalákových, které norské úřady před lety odebraly českým rodičům, bylo v tichosti uděleno norské občanství. Na svém serveru o tom informoval Český rozhlas a informaci následně potvrdila i mluvčí českého ministerstva zahraničí Irena Valentová. Dodala, že Česko kvůli postupu norských úřadů chystá diplomatickou nótu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Eva Michaláková

Článek

„Musí respektovat, že chlapec je i českým občanem,“ uvedla mluvčí české diplomacie.

Norové podle Českého rozhlasu českou stranu o udělení norského občanství staršímu ze obou synů oznámili až zpětně. „Oznámení o norském občanství jsme obdrželi prostřednictvím našeho zastupitelského úřadu v Oslo na konci června,” upřesnila pro ČRo Valentová.

Případ se táhne do roku 2011

Barnevernet, což je úřad, který v Norsku zajišťuje sociálně-právní ochranu dětí, odebral Michalákové a jejímu tehdejšímu manželovi syny — dvouletého Davida a šestiletého Denise — v květnu 2011 po udání z mateřské školy pro podezření z pohlavního zneužívání.

Ačkoli policie vyšetřování zastavila, v únoru 2012 norské úřady zbavily rodiče práva na péči a odvolání matky tamní soudy odmítly.

Až doposud byly pokusy o navrácení dětí do biologické rodiny u severských soudů neúspěšné, a to i přes záruky českého státu ohledně dohledu nad řádnou výchovou místními orgány sociálně-právní ochrany dětí a nabídku příbuzných, že rodině vytvoří zázemí.

Reklama

Související témata:

Související články

V Norsku projednávají odvolání Michalákové

Norský soud začal ve středu dopoledne projednávat odvolání Evy Michalákové proti loňskému rozhodnutí úřadů o zbavení rodičovských práv k oběma synům a adopci...

Výběr článků

Načítám