Hlavní obsah

Vláda se pokusí prověřit poměry u pěstounů chlapců Michalákových

Právo, jfk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) slíbil, že Česká republika využije mezinárodní úmluvy a pokusí se o prověření poměrů u norských pěstounů bratrů Michalákových ještě předtím, než se jejich matka Eva Michaláková obrátí na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Žena chce u nejvyšší evropské soudní instance pokračovat v úsilí o vydání obou synů, které jí odebrala před šesti lety norská sociálka Barnevernet.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Eva Michaláková

Článek

To, že se Česká republika pokusí poměry chlapců prověřit, uvedl Sobotka v písemné odpovědi na interpelaci poslankyně Jitky Chalánkové (TOP 09), která se případem české rodiny v Norsku dlouhodobě zabývá.

„Vláda aktualizuje požadavek zachování vazby chlapců s českým prostředím a zejména zdůrazní požadavek na výuku českého jazyka,“ sdělil Právu Jakub Cyrani z petičního výboru na podporu rodiny Michalákových.

Předseda vlády již v létě 2015 ženě přislíbil, že ji Česko podpoří při její případné stížnosti u soudu ve Štrasburku. Od té doby proběhla mezi oběma zeměmi diplomatická přestřelka a postup norských úřadů kritizoval i prezident Miloš Zeman.

Od roku 2011 

Až doposud byly pokusy o navrácení dětí do biologické rodiny u severských soudů neúspěšné. A to i přes záruky českého státu ohledně dohledu nad řádnou výchovou místními orgány sociálněprávní ochrany dětí a nabídku příbuzných, že rodině vytvoří zázemí.

Barnevernet odebral Michalákové a jejímu tehdejšímu manželovi syny — dvouletého Davida a šestiletého Denise — v květnu 2011 po udání z mateřské školy pro podezření z pohlavního zneužívání.

Ačkoli policie vyšetřování zastavila, v únoru 2012 norské úřady zbavily rodiče práva na péči a odvolání matky tamní soudy odmítly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám