Hlavní obsah

Michaláková ztrácí rodičovská práva na své děti, potvrdil norský soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Eva Michaláková přichází o rodičovská práva na své dva syny. Rozhodl o tom podle České televize soud v norském Hokksundu. O pozbytí těchto práv už dříve rozhodl i norský sociální úřad Barnevernet. Soud však nepovolil ani adopci mladšího ze synů. Matka se proti verdiktu odvolá.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Eva Michaláková

Článek

„Soud potvrdil, že děti zůstanou u pěstounů, a rodičům s nimi zakázal jakýkoli styk. Otci zůstávají formální práva k dětem, matce ani to. Tento rozdílný přístup k rodičům odůvodnil soud tím, že paní Michaláková případ zveřejnila,“ řekl Českému rozhlasu Radiožurnálu právník Michalákové Pavel Hasenkopf.

„Pěstounskou péči soud potvrdil s odůvodněním, že děti si v pěstounských rodinách již zvykly a vytržení z tohoto prostředí by jim mohlo způsobit újmu a není v jejich nejlepším zájmu. Povolení k adopci Davida soud zrušil s ohledem na vzájemný vztah sourozenců. Jediným důvodem, proč matka zůstává zbavena rodičovských práv, je to, že případ zveřejnila,” shrnul později rozhodnutí soudu Hasenkopf.

Právníci podle něj zváží, že by o určení pravidelných styků s dětmi požádal dědeček obou chlapců. „Dědeček nezletilých se vůči nim ani podle norských úřadů ničeho nedopustil a adopce byla jediným legitimním důvodem, proč jeho styku s dětmi mohly norské úřady bránit,” zdůvodnil další možný postup. Matka je připravena dovést případ až k soudu pro lidská práva ve Štrasburku.

„Odebrat děti kvůli medializaci považuji za nepřípustné. Opět se ukázalo, že norský systém péče o děti není demokratický,“ okomentoval rozhodnutí soudu europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL), který se v případu angažuje.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) zdůraznil, že verdikt norské justice je třeba respektovat a připomněl, že vláda rodinu v případu podporovala.

Matka se odvolá

Bratry Denise a Davida před pěti lety odebral Barnevernet české matce a otci kvůli tomu, že existovalo podezření ze zneužívání, zanedbávání péče a týrání. To se sice nepotvrdilo, ale zjištění byla podle soudu natolik závažná, že děti skončily u pěstounů a vyrůstají oddělené ve dvou rodinách. [celá zpráva]

Rodiče sourozenců se mezitím rozešli. Soud rozhodl o odebrání rodičovských práv už loni. Matka se odvolala a chce děti do péče. [celá zpráva]

Odvolat se může i nyní. Tuto cestu avizoval před měsícem i Hasenkopf. "Když to bude nutné, skončíme až ve Štrasburku. Chtěl bych připomenout příslib premiéra Sobotky, že v takovém případě Česká republika paní Michalákovou v řízení ve Štrasburku podpoří," řekl tehdy.

Související téma:

Foto: Novinky

Lidé v centru Prahy podpořili matku dvou zadržených dětí v Norsku

Případem se bude zabývat i Okresní soud v Hodoníně. Řešit bude norské rozsudky a úpravu péče o děti po rozvodu rodičů. Podle právníků mají totiž chlapci i matka české občanství, i když žijí v Norsku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám