Hlavní obsah

Nonstop lékáren je v ČR jen 16, chybí farmaceuti

Pohotovostních lékáren, které mají otevřeno nonstop, je v Česku pouze 16 a v některých krajích chybějí úplně. Jsou jen v sedmi krajích. Nejvíce v Praze (8), po dvou jich mají v Plzni a Ostravě a po jedné nonstop lékárně mají v Českých Budějovicích, Brně, Hradci Králové a Olomouci.

Foto: Novinky

Lékárna

Článek

„Byli bychom rádi, aby pohotovosti na sebe navazovaly. Tam, kde je pohotovost lékařská, by měla být v dosahu i pohotovost lékárenská. Pohotovostní službu mají v kompetenci krajské úřady. Některé situaci řeší, některé pravděpodobně ne. Byli bychom rádi, aby lékárenské pohotovostní službě byla věnována stejná pozornost jako té lékařské,“ řekla Právu mluvčí České lékárnické komory Michaela Bažantová.

Podle ní je v Česku také omezený počet lékárníků. „V celé České republice je asi 8900 praktikujících lékárníků, lékáren je přibližně 2500, na jednu lékárnu tak připadají průměrně tři až čtyři lékárníci. To je ale pouze průměrný počet, protože ve velkých nemocničních lékárnách pracují často desítky lékárníků, v mnoha malých lékárnách je pouze jeden,“ dodala.

Léky na covid budou od ledna ve všech lékárnách

Domácí

Kvůli nedostatku lékárníků omezila otevírací dobu pohotovostní lékárna FN Bulovka, ta až do nedávna měla otevřeno nonstop.

„Máme nedostatek farmaceutů. Nemá kdo odbavovat lidi a potýkáme se s tím dlouhodobě, není to problém jen v naší lékárně,“ řekla Právu mluvčí nemocnice Eva Libigerová.

Nemocnice se je tak snaží nalákat na různé benefity. „Vyzýváme lidi, kteří by měli zájem o práci v lékárně, pobízíme je na naše výhodné balíčky, které pro ně máme v případě, že by k nám chtěli nastoupit,“ dodala Libigerová.

Nemocnice lékárníkům nabízí motivační příspěvek 250 tisíc korun, bydlení na ubytovně nebo ve služebním bytě, 25 dní dovolené nebo kartičku Multisport, kterou mohou vy­užít pro sportovní nebo relaxační aktivity.

Registr léků odhalí hrozbu duplicit, ale využívá se málo

Domácí

Podle Libigerové je omezení otevírací doby dočasné. „Nechybí nám jenom jeden nebo dva lidé, potřebovali bychom jich samozřejmě víc. Zatím se jedná o dočasně omezený provoz. Bohužel nedokážu odhadnout, kdy by se noční provoz lékárny mohl obnovit, sami nevíme, jak se bude situace vyvíjet,“ uvedla.

Anketa

Využili jste někdy služby nonstop lékárny?
Ano
76,4 %
Ne
23,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1210 čtenářů.

Nonstop lékárny chybějí například ve Středočeském kraji, který patří k největším v republice, ale je specifický, neboť tvoří prstenec kolem Prahy. „Zajištění jedné lékárny s nonstop provozem, jako to mají některé jiné kraje, by bylo z demografického pohledu zcela neefektivní. V rámci kraje současně neevidujeme podněty týkající se nedostupnosti lékárenské péče,“ uvedl pro Právo mluvčí kraje Davida Šíma.

Kraj však monitoruje lékárenskou síť a jejich provozní dobu s ohledem na lékařskou pohotovostní službu pro dospělé i děti. Například v rámci nemocnice v Kolíně či Benešově fungují lékárny s rozšířeným víkendovým provozem.

„Poskytovatelé lékařské pohotovostní služby mají dále dánu povinnost mít k dispozici běžné spektrum parenterálně i perorálně aplikovaných léčiv, mastí a kapek či běžného spektra zdravotnického materiálu tak, aby se pacientům dostalo v případě potřeby plné péče,“ řekl Šíma.

Nurofen i penicilin již jsou v lékárnách. Nedostatku dalších léků má předejít pracovní skupina

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám