Hlavní obsah

Niedermayer, Pospíšil, Polčák. Trojka, která povede TOP 09 do eurovoleb

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOP 09 chce znovu vsadit ve volbách na bývalého centrálního bankéře. Do květnových eurovoleb nasadí jako jedničku bývalého viceguvernéra ČNB Luďka Niedermayera. V pondělí se na tom dohodlo vedení strany. Kandidátku bude muset ještě ve čtvrtek schválit celostátní výbor TOP 09.

Článek

TOP 09 chce vsadit v květnových volbách do Evropského parlamentu na osobnosti, které nejsou členy této strany, a to hned na prvních třech volitelných místech kandidátky.

Vedení TOP 09 po pondělním zasedání předsednictva chtělo pořadí do čtvrtka utajit, ale podle informací Práva nasadilo jako jedničku bývalého viceguvernéra ČNB Luďka Niedermayera. Toho si obhájil šéf Karel Schwarzenberg a nikdo nebyl proti. Šéf si prosadil i to, aby dvojkou byl další nestraník, bývalý místopředseda ODS Jiří Pospíšil, který patřil mezi nejpopulárnější politiky v zemi.

Třetím nasazeným je poslanec Stanislav Polčák, kterého nominovalo hnutí Starostové a nezávislí, jehož je místopředsedou. To, že ho předběhli dva kolegové mimo strukturu TOP 09 – Starostové, mu nevadí. „Ctím rozhodnutí kolektivních orgánů,“ řekl v úterý Polčák Právu.

Schwarzenberg věří v zisk tří mandátů

Dodal, že nasazení Pospíšila, který je mezi lidmi oblíbený, je dobrý tah.

Schwarzenberg nominace Právu potvrdil, i když kandidátku bude muset ve čtvrtek ještě posvětit celostátní výbor TOP 09.

Předseda řekl, že věří v zisk tří mandátů. Na dotaz, zda mu nebudou ve straně vyčítat, že na volitelná místa prosadil nečleny TOP 09, pro Právo uvedl: „Někdo mi to vyčítat bude, ale snadno si to obhájím, protože pan Niedermayer je inteligentní a kompetentní člověk, který rozumí ekonomice. Takový je v europarlamentu zapotřebí.“

O Pospíšilovi Schwarzenberg řekl, že si ho ve vládě vždy vážil. Už dřív pro Právo uvedl, že ministr spravedlnosti nepatřil v ODS mezi „přední eurobijce“.

Niedermayer se roku 1996 ve svých 29 letech stal nejmladším členem bankovní rady ČNB a  v letech 2000–2008 byl viceguvernérem. Dnes pracuje jako ekonom firmy Deloitte.

Utkají se s Teličkou či Kellerem

Na dalších místech kandidátky by se měli objevit senátor za TOP 09 Jaromír Štětina nebo exposlanec TOP 09 a profesor z olomoucké univerzity Bořivoj Šarapatka.

Protikandidátem lídra Niedermayera bude za ANO bývalý eurokomisař Pavel Telička, za ČSSD sociolog, nestraník Jan Keller, lidoveckou kandidátku povede právník a diplomat Pavel Svoboda a listinu ODS nejspíš europoslanec Jan Zahradil. Většina stran kandidátku ještě nemá schválenou.

Reklama

Výběr článků

Načítám