Článek
„Nealkoholické pivo sice obsahuje jen malé množství alkoholu, ale malé množství není nulové,“ připomíná nutriční epidemioložka Eliška Selinger.
Ochucené nealko radlery a pivní limonády mohou obsahovat až 0,5 % alkoholu. „To je množství, které u dospělého fyziologicky nehraje moc roli. U dětí jde ale vzhledem k jejich váze o relativně vyšší dávku, která může být srovnatelná s konzumací alkoholických piv u dospělých,“ vysvětluje Selinger a připomíná, že na prodej těchto nápojů se nevztahuje věkové omezení.
Spotřeba nealkoholického piva přitom setrvale roste. Loni ho tuzemské pivovary uvařily 1,6 milionu hektolitrů, oproti roku 2019 stoupl objem o více než polovinu.
Co může být lepší alternativou za alkoholické pivo pro dospělé, neplatí u dětí. A problém není jen v obsahu ethanolu. Mladí si přivykají na chuť piva, budují si k němu do budoucna větší toleranci a popíjení se pro ně stává zcela normálním. Výhledově je to podle lékařů mnohem zásadnější problém.
Obliba mezi náctiletými je přitom velká. Z průzkumu ke kampani Suchej únor v roce 2022 vyplynulo, že ochucené pivní nápoje pije přes 36 procent školáků ve věku 11 až 15 let. Mnohým nabídne plechovku nealko piva přímo rodič, každý čtvrtý si totiž myslí, že je pro děti zcela bezrizikové.
Pocit bezpečí ale může být podle adiktologa Miroslava Bartáka z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze v některých případech falešný a vede k tomu, že toho lidé mohou vypít víc.
„Pokud dítě dostává ‚pivo pro děti‘, prakticky se pro něj stírá hranice mezi dětským a dospělým pitím. Zároveň si už od raného věku přivyká na chuť piva,“ upozorňuje Eliška Selinger.
„Je to vlastně taková ‚přípravka‘,“ doplňuje ji přednosta Kliniky adiktologie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Michal Miovský. Zvýšenou citlivost mají pak tito mladí nejen na pivo, ale i způsob jeho konzumace, značku nápoje a celkovou pivní kulturu. „To vše je svět, do jakého je nezletilý pozván, ačkoli ‚jen tak omezeně‘. Je to taková hra na dospělé a věci, které dělají dospělí,“ podotýká.
Ovocné pivo není limonáda
S nadměrnou konzumací mohou mít časem dětští popíječi problém nejen s pitím, ale i zdravotní obtíže.
„Existuje evidence, která ukazuje, že nealkoholické pivo může zvyšovat hladinu kyseliny močové, která je rizikovým faktorem pro vznik dny. Může také způsobovat záněty v těle a mít nepříznivé účinky na trávení a zdraví střev,“ přiblížil Barták.
„A to ani nemluvíme o obsahu energie či cukru v těchto nápojích - pořád platí, že základem pitného režimu je voda,“ vyvrací Selinger další omyl, který z průzkumu k Suchému únoru vyplynul. Čtvrtina rodičů si totiž myslí, že jsou nealko piva lepší než sycené limonády.
O osvětu se snaží i někteří výrobci. „Přestože se na nealkoholická piva nevztahuje zákaz prodeje osobám mladším 18 let, v Plzeňském Prazdroji jsme si stanovili dobrovolná striktní pravidla nad rámec zákona a veškerou reklamu a komunikaci cílíme pouze na dospělé osoby,“ řekl Novinkám mluvčí Plzeňského Prazdroje Zdeněk Kovář.
„Máme také vlastní preventivní programy s názvem ‚Pojďme o tom mluvit‘, a ‚Není kam spěchat‘, které edukují dospělé, jak o alkoholu mluvit s nezletilými a vysvětlovat jim nutnost dodržování hranice dospělosti při konzumaci alkoholu,“ dodává Kovář s tím, že Prazdroje se s organizací Podané ruce podílí také na projektu Respektuj 18, jehož cílem je omezit alkohol u mladistvých.