Hlavní obsah

Nevraživost a spory v koalici mohou ochromit Sněmovnu

Právo, ada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nynější nevraživost mezi koaličními vůdci nabírá na obrátkách. Podle všeho ochromí zářijovou schůzi Sněmovny, kde si její vedení dalo smělý plán – projednat 255 bodů. Původně měla být schůze s pauzou třítýdenní, v obavách o změnu jednání v předvolební arénu ale zafungovala dohoda, podle které třetí týden těsně před volbami jednání bude zrušeno.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), Bohuslav Sobotka (ČSSD) a Andrej Babiš (ANO)

Článek

Očekávanou paralýzu sněmovního jednání naznačil nepřímo o víkendu premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), když vyzval šéfa hnutí ANO a ministra financí Andreje Babiše, aby se veřejně distancoval od svých slov o táboře v Letech.

„Jeho výroky byly nepravdivé, zpochybnily památky obětí. Pokud Andrej Babiš vystoupí ve Sněmovně a jasně uvede věc na pravou míru, není potřeba zařazovat nový bod,“ prohlásil v neděli premiér v televizi Prima. Už v pátek uvedl, že Babiš překročil tenkou hranici „náckovství“.

Nejen kauza Lety

Zdůraznil, že Lety byly přestupním místem do Osvětimi, kam bylo odvezeno na 400 lidí, a další stovky zemřely v důsledku úděsných hygienických podmínek na tyfus.

Jenže háček je v tom, že i kdyby ministr financí vyslyšel výzvu k veřejné distanci a poslanci nakonec program schůze podle nápadu TOP 09 nerozšířili o daný bod, neznamená to, že se jednání na toto téma vyhnou a že se nemůže protáhnout i na několik hodin. Podle sněmovních pravidel totiž i před schválením pořadu mohou vystoupit členové vlády a poslanci s tzv. přednostním právem, což jsou předseda a místopředsedové komory a šéfové frakcí, a mluvit bez omezení, třeba i opakovaně. A takový scénář někteří politici očekávají. Tím spíše, že přitvrzuje i samotný Sobotka, jindy se vyhýbající osobním atakům na členy vlády.

Předpokládá se, že dlouhé debaty se mohou vést nejen na toto téma, ale také třeba k migraci, kterou by mohl chtít do programu zařadit Úsvit. O druhém pokusu tzv. antikuřáckého zákona nebo zákona o střetu zájmů ani nemluvě.

„Celé mi to připadá teatrální – dva a půl roku poté, co je ve vládě, se zabývá otázkou vyloučených lokalit, před volbami zajede do vyloučené lokality, strašně se diví, co se tam děje, a ještě se tam dopustí takového výroku,“ uvedl včera Sobotka s tím, že Babiš by měl zajet do Letů a poklonit se obětem.

K tomu se Babiš – jak řekl Právu – chystá už tento týden. Ministrovi kultury Danielu Hermanovi (KDU-ČSL) slíbil, že na výstavbu památníku najde finanční prostředky. Ale zda ve Sněmovně vystoupí, není jasné. Za svůj výrok se v pátek omluvil, přičemž prý nebylo jeho úmyslem popírat holocaust.

„Problém Babiše vládu nepoloží“

„Teď je tento výrok zneužíván proti mně, a přitom většina politiků, kteří mě kritizují, jsou jen pokrytci, kteří posledních 20 let neudělali nic pro to, aby otázku vepřína v místě tábora vyřešili,“ uvedl Babiš.

Podle něj se Sobotka snaží celou aféru přiživit a udržet v éteru. „Je to od něj celkem nefér, ale já jsem si na podrazy od ČSSD už zvykl,“ zopakoval Babiš Právu.

Herman už počátkem srpna oznámil, že vláda diskrétně jedná o odkupu vepřína v Letech, kde by měl vzniknout nový památník.

Zatímco Sobotka posílá Babiše do Letů, ministr financí pro změnu posílá premiéra do vyloučených lokalit. „Ať jede do Kovářské ulice ve Varnsdorfu a promluví se starousedlíky. Ať navštíví bytové jednotky v této vyloučené lokalitě,“ vzkázal. Sobotkovi připomněl dvacet let působení v politice a položil řečnickou otázku, co za tu dobu udělal pro vyřešení romské otázky.

„Chodit stříhat pásky a jenom o věcech mluvit jako on umí každý,“ neodpustil si vicepremiér šťouchanec na Sobotkovu adresu. Současně strhal ministra bez portfeje Jiřího Dienstbiera a ministryni práce a sociálních věcí Michaelu Marksovou (oba soc. dem.) za jejich návštěvu ve vyloučených lokalitách, která ale podle něj k ničemu nevedla. Prý v místě stále sociální dávky kasírují dvě firmy obchodující s lidskou chudobou.

Navzdory hádkám a předvolebním útokům však hlavní aktéři nepřipouštějí, že by se koaliční vláda mohla rozpadnout. „Funkčnost koalice závisí na tom, co jsme schopni překonat, a pokud se nám daří zlepšovat situaci rodin s dětmi, seniorů, zlepšovat ekonomiku, tak má smysl pokračovat... Já bych byl rád, kdyby vláda dokončila mandát, abychom dotáhli věci, které jsme nestihli,“ prohlásil Sobotka.

Babišovy výroky nepovažuje za problém vlády, ale jeho osobní. „Kdybychom začali problém řešit tak, že je to problém vlády, odvedli bychom pozornost od toho, co se stalo. Je to problém Andreje Babiše,“ dodal premiér.

Reklama

Výběr článků

Načítám