Hlavní obsah

Neúspěšná volba ředitele České televize rozkládá Radu ČT

Novinky, ČTK, Jana Perglerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Členové Rady České televize se ve středu při tajné volbě nedokázali shodnout na novém generálním řediteli veřejnoprávního média. Do 2. kola z šesti finalistů postoupili Jana Kasalová a Jiří Franc. Nezvolení ředitele však neunesli dva členové Rady ČT. Nejprve svou rezignaci oznámil Milan Knížák, následovala Lucie Weissová.

Foto: Jiří Růzha

Karnevalový rej

Článek

Veřejnoprávní Česká televize se ani po středeční volbě nového generálního ředitele nedočkala. V jejím čele tak zůstává prozatímní ředitel Petr Klimeš. Milan Knížák oznámil, že rezignační dopis zašle předsedovi Sněmovny Lubomíru Zaorálkovi co nejdříve. Rada se poté dohodla na odložení volby generálního ředitele na neurčito.

Langer: Nepřítomní radové selhali

Středeční volby se účastnilo 13 televizních radů, avšak Petr Kučera se rozhodl demonstrativně nehlasovat. Jednání rady se nezúčastnil Milan Horálek. Ten se dočkal kritiky z úst místopředsedy Sněmovny a člena její mediální komise Ivana Langra (ODS). "Považuji to za skandální projev absolutního selhání, důkaz neschopnosti vykonávat tuto funkci," prohlásil.

Nejblíže byla Kasalová

Nejblíže k nástupnictví po v listopadu odvolaném Jiřím Balvínovi měla Jana Kasalová, bývalá programová ředitelka TV Prima, která ve druhém kole získala podporu 8 radů. Ke zvolení jí však scházely dva hlasy. Celkem bylo odevzdáno 12 hlasovacích lístků. Tři byly neplatné a jeden byl odevzdán ve prospěch druhého finalisty Jiřího France.

Rebelům a odorářům ČT to nevadí

Skutečnost, že se Radě České televize nepovedlo zvolit generálního ředitele veřejnoprávní televize, je podle publicisty Břetislava Rychlíka lepší, než kdyby byl zvolen jeden z dvojice Jana Kasalová - Jiří Franc. "Kdyby jeden z dvojice zvolen byl, znamenalo by to destabilizaci celé společnosti," řekl člen iniciativy ČT - Věc veřejná Rychlík. Ani odborový předák ČT Antoním Dekoj nepovažuje skutečnost, že ČT je dál bez šéfa, za fatální. "Televize se nezbortí, my jako odboráři jsme měli k Francovi i Kasalové určité výhrady. Klimeš prokázal, že je schopen udržet klid v České televizi," řekl po skončení jednání Rady jeden z odborových předáků Adam Komers.

Radě hrozí odvolání

V případě, že se Radě ČT do konce února nepodaří zvolit nového ředitele ČT, hrozí jí asi odvolání. Vyplynulo to ze středečního večerního vyjádření Ivana Langra. Ten nevyloučil, že by se o tom mohlo jednat ještě na současné schůzi dolní komory. Zákon totiž radě ukládá zvolit nového ředitele do tří měsíců ode dne, kdy se tato funkce uvolní. Jiřího Balvína z ní Rada odvolala loni 27. listopadu. Langer řekl, že pokud rada termín nedodrží, "potom je zjevné, že porušila zákon a musí být odvolána".

Reklama

Související články

Radě ČT nevyšel pokus vrátit do hry Klimeše

Některým radním České televize nevyšel na středečním veřejném zasedání pokus vrátit do výběrového řízení na místo generálního ředitele ČT prozatímního šéfa...

Na četníky přijde kontrola

Seriál Četnické humoresky, který nyní reprizuje každý čtvrtek program ČT 1 a jeho vysoká sledovanost předčí pořady všech ostatních televizí, se stane předmětem...

Výběr článků

Načítám