Hlavní obsah

Neurážel, nerozděloval, ocenila koalice Pavlův projev, podle opozice byl provládní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Novoroční projev prezident Petra Pavla vládní politici ocenili jako věcný. Premiér Petr Fiala (ODS) vnímá společenskou i mezinárodní situaci popsanou prezidentem podobně. Předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) vyzdvihla, že prezident nikoho neurazil a nerozděloval společnost. Negativně naopak vnímal projev předseda SPD Tomio Okamura, místopředseda ANO Karel Havlíček pak řekl, že šlo o projev provládního politika.

Foto: Zuzana Bönisch / KPR, ČTK

Prezident Petr Pavel při novoročním projevu

Článek

„Oceňuji vyvážený, realistický a povzbuzující projev prezidenta republiky. Jsem rád, že na společenskou i mezinárodní situaci máme podobný pohled,“ uvedl v reakci premiér.

Pekarová Adamová odtušila, že „po mnoha letech zášti a zloby“ představoval projev příjemnou změnu.

Záznam: Novoroční projev prezidenta PavlaVideo: ČTK

„Prezident Petr Pavel v projevu nikoho neurazil, nerozděloval společnost, nepoklonkoval Rusku, mluvil o nutnosti přijetí eura a soustředil se na budoucnost místo utápění se v minulosti,“ uvedla na síti X.

V podobném duchu se vyslovil i vicepremiér a předseda lidovců Marian Jurečka. „Po letech jsme mohli vyslechnout zajímavý novoroční projev prezidenta republiky s odkazem na současné dění kolem nás,“ uvedl.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš vyzdvihl, že se prezident díval do budoucnosti a oslovil i mladé. „Projevem se nesla silná víra v lidi a jejich schopnosti. To s panem prezidentem sdílím,“ dodal Bartoš.

Za vyvážený a jasný projev poděkoval prezidentovi předseda Senátu Miloš Vystrčil.

Lidovecký ministr zemědělství Marek Výborný vyzdvihl z projevu mimo jiné snahu o kultivaci veřejné debaty a nezbytnost vysvětlování vládních kroků.

Opozice: Prezident podporuje vládu

Místopředseda ANO Karel Havlíček uvedl, že projev vypadal, jako by ho psal příznivec vlády. „Čekal jsem projev prezidenta, dočkal jsem se projevu provládního politika. Zbytečné nálepkování, naprosté opomenutí generace seniorů a nepochopitelné vzývání eura,“ uvedl místopředseda ANO Karel Havlíček s poukazem na projev, v němž prezident naopak apeloval na mladé.

Vytknout vládě pouze špatnou komunikaci je podle Havlíčka nepochopení podstaty problému, který podle něj spočívá v nekompetenci a hlava státu pouze naskočila na vládní rétoriku.

Anketa

Líbil se vám novoroční projev prezidenta?
Ano
41,3 %
Ne
58,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8634 čtenářů.

„Projev psal příznivec vlády, který si neuvědomil, že drtivá většina lidí vnímá situaci jinak. Prezident měl další možnost ukázat, že je prezidentem nadstranickým, a je velká škoda, že tak neučinil,“ odtušil Havlíček, který pozitivně vnímal, jak prezident pojal tragédii na filozofické fakultě a to, že poděkoval manželce.

Podle šéfa SPD Tomia Okamury prezident svým projevem nespojoval společnost. „Projev pana prezidenta byl projev na podporu Fialovy vlády a snahou vyvinit vládu, s jejíž podporou pan prezident kandidoval, za její chyby a lhaní,“ řekl ČTK Okamura. Důvodem nízké podpory vlády je podle Okamury to, že vláda lže a dělá špatné kroky. Prezident je za to podle něj spoluzodpovědný, protože podepisuje její zákony.

Pavel ocenil snahu vlády dělat i nepopulární kroky, ale zároveň jí vyčetl, že neumí jejich nutnost veřejnosti vysvětlit. Vyzval rovněž k zahájení konkrétních kroků pro přijetí eura.

Pavel: Je načase přijmout euro

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám