Hlavní obsah

Netestované děti v lavicích s rouškami? Školy čekají na pokyny

Ministerstvo školství dokončuje manuál, podle něhož budou školy od září fungovat. Rozeslat ho má příští týden. Ačkoli resort v některých bodech vyhověl připomínkám školských asociací k první verzi, stále není jasné, jak to bude s povinným nošením roušek ve školách.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Pokud jde o ochranu nosu a úst ve škole, bude to projednáváno na jednání vlády,“ sdělil Právu Kryštof Berka z tiskového oddělení resortu zdravotnictví.

Původní návrh z konce června předpokládá, že nasazený respirátor budou muset mít při prezenční výuce děti, které odmítnou testování a nebude se na ně vztahovat žádná výjimka. Dvojí metr ale podle některých ředitelů není správný.

Testování ve škole bude zdarma pro všechny žáky, ujišťuje ministerstvo

Věda a školy

„Nápad, že by měly některé děti sedět s rouškou a ostatní by se testovaly, považujeme za nereálný. To se nedá ohlídat,“ řekl Právu předseda místní asociace škol na Chomutovsku a ředitel ZŠ Chomutov Miloslav Hons. Nerovnost by podle něj vnímaly i děti mezi sebou. „Naprostá většina dětí nemá s testováním, tak jak to probíhalo, vůbec žádný problém,“ dodal.

Žáci, studenti a kantoři se musejí počátkem září ve školách preventivně otestovat ve třech vlnách, pokud nejsou naočkovaní nebo neprodělali nedávno covid. Při zhoršení epidemické situace by se testy opakovaly. „O tom, že by si žáci v případě nařízení dalšího testování hradili testy sami, se však neuvažuje,“ sdělilo ministerstvo školství. Podrobnosti chce zveřejnit až příští týden v manuálu pro školy.

Kalifornie přikázala injekci už i učitelům

Koronavirus

Do středy se mají navíc ředitelé škol rozmyslet, jestli k zářijovému testování zvolí PCR nebo antigenní test. „Pokud si škola zvolí metodu PCR, uhradí testy ministerstvo školství. Pokud si zvolí testování antigenními testy, budou použity testy ze Správy státních hmotných rezerv,“ sdělil Berka.

Raději AG testy

Pro řadu škol je antigenní test snazší. Pokud zvolí přesnější PCR, který má platnost až sedm dnů, musí si zajistit laboratoř, která testy vyhodnotí, a náklady nejprve zaplatit ze svého. Proplaceny budou poté z Fondu solidarity EU ve výši 200 korun za kus. Stejně jako na jaře.

Zpátky do škol, rodiče se musí připravit na zvýšené výdaje

Finance

„My jsme poměrně velká škola, takže bychom museli dělat výběrové řízení na testování, protože tam přesáhneme částku, dokdy není výběrové řízení nutné. A druhá věc je, že se na výsledek testu čeká až do druhého dne. Při AG testu víme hned ten den, jestli je žák negativní nebo pozitivní, a můžeme udělat opatření,“ vysvětlila Renata Schejbalová, šéfka Asociace ředitelů gymnázií a ředitelka Gymnázia Nad Štolou v Praze 7.

„PCR test je logisticky náročnější. A když jsem se ptal rodičů, nebyli nadšení a byli spíš pro to, abychom zůstali u antigenních testů. Nejraději by ovšem byli, kdyby se netestovalo vůbec,“ přiblížil Hons.

Do středy 11. srpna dostalo vakcínu proti covidu-19 asi 103 000 mladých mezi dvanácti a patnácti lety, což je zhruba každé páté dítě v tomto věku, který odpovídá druhému stupni základní školy. Dokončené očkování jich má téměř 23 000 z nich. Dalších asi 15 000 dětí má registrovaný termín očkování a kolem 8600 čeká na očkování. Z těchto zhruba 23 700 čekajících je jen dvanáct registrováno u svých dětských lékařů a ne v očkovacím centru. Děti od 12 let se mohou k očkování registrovat od 1. července. Už v červnu ministerstva školství a zdravotnictví rozhodla, že plně očkované se nebudou muset na začátku září ve škole testovat.
Zdroj: ČTK, ministerstvo zdravotnictví

Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) na konci školního roku sdělil, že od zhruba poloviny dubna do 22. června se ve školách provedlo 11,5 milionu testů žáků a zaměstnanců, přičemž nákaza se potvrdila u 0,04 procenta případů. Z toho školy vykázaly 1,6 milionu testů u zaměstnanců a 9,8 milionu testů u žáků. Covid se potvrdil u 641 pracovníků a 4237 žáků.

Jen doporučení

Původní návrh opatření ve školách byl podle zástupců školských asociací příliš přísný. Výhrady měli k požadavku, aby děti zůstávaly ve stejných skupinách a nedocházelo k promíchání kolektivů. Výuku by to podle nich ztížilo zejména vyšším ročníkům, které mají volitelné předměty, složité by bylo i fungování družin. Od tohoto požadavku podle Schejbalové se nakonec ustoupí a zůstane jen jako doporučení, stejně jako nutnost zajistit ve třídách teplou vodu na mytí rukou.

„To byl požadavek ministerstva zdravotnictví. Myslím, že ministerstvo školství je celkem v obraze, jak školy vypadají, že většina jich teplou vodu zavedenou do tříd nemá, protože jsme ve starých budovách,“ řekla Schejbalová. Manuál se má proto omezit na to, že si děti umyjí ruce a vydezinfikují.

Reklama

Výběr článků

Načítám