Hlavní obsah

Zpátky do škol, rodiče se musí připravit na zvýšené výdaje

Novinky, bab

Konec prázdnin se nezadržitelně blíží a s ním i začátek školního roku. Návrat školáků i studentů do škol tak s sebou již tradičně nese zvýšené výdaje. A nejedná se jen o nákup nezbytných školních pomůcek, rodinné rozpočty zatíží i platby za zájmové kroužky, oblečení, elektroniku či úpravu dětského pokoje.

Foto: Profimedia.cz

Nákup školní aktovky představuje jeden z nejvyšších finančních zásahů do rodinného rozpočtu.

Článek

„Ačkoliv je návrat dětí do školních lavic spojený se zatížením domácích rozpočtů, většina českých rodin se zvýšenými výdaji počítá a mnozí z nich si je dopředu plánují,“ uvedl Cyril Křůpala ze společnosti Cofidis.

„Ideální je naplánovat si vše s časovým předstihem, popřípadě rozložit nákup školních pomůcek do delšího období a pokusit se na ně ušetřit," doplnil Miroslav Zborovský, ombudsman klientů Home Credit.

Například školní tašku může dítě použít ještě z loňského roku, případně „podědit” po starším sourozenci. Pokud ale kupujete první aktovku, rozhodně se vyplatí na ní nešetřit a pořídit kvalitní, která nebude zatěžovat záda školáka.

Ředitelé škol už nechtějí uzavřené třídní skupiny

Domácí

Pro bezpečí dítěte by pak měla být vybavena i množstvím bezpečnostních reflexních prvků.

Ceny se pohybují od 1000 korun, ale mohou se vyšplhat až na 3000 korun. Čím dříve aktovku nakoupíte, tím budete mít větší výběr. To samé platí u studentských batohů.

S některými školními potřebami je vhodnější vyčkat do první třídní schůzky. Každá škola má totiž jiné požadavky, často se to týká třeba sešitů. Někde ale děti dostávají alespoň základní výbavu přímo ve škole.

Výbava pro prvňáčky za zhruba 6000 Kč

Základní výbava pro školáky bude pravděpodobně nejdražší pro rodiče prvňáčků, kteří většinu nezbytných věcí pořizují poprvé.

Vedle nejdražší položky, školní aktovky, se připravte na nákup penálu a jeho vybavení (např. pastelky, guma, tužky, ořezávátko apod.).

Nemalé výdaje spolkne i pořízení výtvarných potřeb, desek na sešity, lahve na pití, přezůvek včetně sáčku na přezůvky či sportovní obuvi na tělocvik apod. Částka za první jednorázovou výbavu se tak může vyšplhat i na zhruba šest tisíc korun.

Nezbytné pomůcky pro školáka
PoložkaOrientační ceny
Školní taška1000 až 3000 Kč
Penál200 až 400 Kč
Vybavení penálu400 až 600 Kč
Výtvarné potřeby200 až 400 Kč
Desky na sešity100 až 200 Kč
Přezůvky300 až 500 Kč
Sportovní obuv300 až 500 Kč
Lahev na pití100 až 300 Kč
Sáček na přezůvky100 až 200 Kč
CELKEM2700 až 6100 Kč

Je také třeba počítat s výdaji za různé zájmové kroužky. Nejlevnější jsou ty, které pořádá sama škola.

Ovšem mnohé děti navštěvují například sportovní či umělecké kroužky a platba za ně včetně například sportovního vybavení pak dosahuje i několika tisíc korun za pololetí.

Z domácích rozpočtů vytahají nemalé částky i nákupy oblečení, během prázdnin děti často vyrostou.

Další výdaje mohou být spojené se zařízením pokojíčku, v případě že se jedná o prvňáčka, bude potřebovat psací stůl a židli s odpovídajícím úložným prostorem pro učebnice a sešity.

Starší děti se bez počítače neobejdou

I když není potřeba starším dětem nakupovat nové aktovky, penály či potřeby na výtvarnou výchovu, naprostě většině postačí ty z minulých let, může se stát, že bude potřeba vybavit je novým mobilem, počítačem či notebookem.

I když to zatím nevypadá, že by se ve školách od září vrátili k online výuce, je vhodné počítat se vším. Na druhou stranu dnešní děti se při přípravě na školní výuku bez počítačů a internetu neobejdou.

Výuka na dálku? Třetina žáků cítila, že se nestíhá učit

Věda a školy

Na plně funkční mobil, který bude uspokojovat potřeby dítěte, počítejte alespoň s částkou pět tisíc korun.

Základní jednoduchá verze počítače nebo laptopu vás vyjde na šest až sedm tisíc korun. Obojí můžete vyřešit nákupem z druhé ruky nebo přenechat starší typ po rodičích či sourozencích.

Jak u menších dětí, tak u těch větších nesmíte zapomenout na výdaje za různé zájmové aktivity, výlety, lyžařské výcviky či školy v přírodě.

S vysokoškoláky se o výdaje podělte

Také studium potomka na vysoké škole něco stojí. Výraznou položkou jsou, pokud student nedojíždí, náklady na bydlení. Ty se pohybují na kolejích od zhruba 2500 korun.

Student ale nemusí kolej dostat a pak přichází na řadu pronájem. Nabízí se sice možnost, kdy se o pronájem jednoho bytu podělí více mladých lidí, i tak je ale často částka za nájemné pro jednoho vyšší něž kolejné.

Zároveň je třeba počítat i s tím, že většina pronajímatelů požaduje vratnou kauci ve výši až několika nájmů.

Studentů VŠ v uplynulém desetiletí ubylo o čtvrtinu, informoval ČSÚ

Věda a školy

Nemalou položkou je také strava. I když lze využít vysokoškolské menzy a studentské bufety, které jsou dotované ze státního rozpočtu, proto se zde lze stravovat poměrně levně, přesto jde o položku kolem 2500 korun měsíčně.

K tomu samozřejmě nelze opomenout řadu odborných knih a skript, kde se náklady opět šplhají do stovek až tisíců korun.

Zatímco u školáků a často i středoškoláků nesou náklady za školu na svých bedrech rodiče, u vysokoškoláků je vhodné, aby se o úhradu alespoň části výdajů podělili.

Mohou si například najít brigádu v oboru, který studují, a načerpat tak kromě příjemného kapesného také praxi.

Reklama

Výběr článků

Načítám