Hlavní obsah

Nestátní nemocnice: bonifikace může fungovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Asociace českých a moravských nemocnic, která zastřešuje nestátní nemocnice, se způsobem pro navýšení mezd lékařů, zdravotníků a nezdravotníků souhlasí. Právu to řekl předseda Michal Čarvaš.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Nemocnice v Mladé Boleslavi

Článek

K 6,8 miliardám vyčleněným v úhradové vyhlášce přidá Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) navíc 3 miliardy, které dostanou nemocnice přes tzv. bonifikační mechanismus. Je to za vás vhodný model?

Považuji ho za použitelný a myslím si, že může v praxi zafungovat. Děkuji VZP, že se k tomu tímto způsobem postavila, byť je sama. Ostatní zdravotní pojišťovny se k tomu nepřipojily, ale i tak si myslím, že to pomohlo odblokovat situaci a dospět ke konsensu.

Očekáváte tedy, že se začne péče v nemocnicích od příštího roku vracet k normálu? Nová pravidla mají platit až od ledna.

Myslím, že od ledna by se měla situace uklidnit. Služby na prosinec jsou rozepsané, jestliže se bude dohoda lékařů s ministrem zdravotnictví podepisovat v pátek odpoledne, tak příští týden bude ještě dán, a pak už jsou Vánoce.

Myslím si, že omezený provoz přetrvá ještě v prosinci a od ledna už budeme moci plánovat směny lépe. Věřím, že kolegové se v nemocnicích vrátí k rozumnému počtu služeb. Dojde sice ke snížení přesčasových služeb, ale zároveň se podaří zachovat objem péče, který pro naše pacienty poskytujeme.

Dohodnuto. Protest lékařů končí, dostanou navíc až 15 tisíc

Domácí

Jak přesně má nový mechanismus motivovat ředitele nemocnic, aby lékařům i nelékařům přidali peníze na mzdách?

Bude tam závazek obou stran. VZP se zaváže, že vyplatí bonifikaci nebo stabilizaci na počet lékařů, který v nemocnici je. Proti tomu se zaváže nemocnice, že polovinu všech peněz dá na platy a peníze budou použity na navýšení mezd lékařům a ostatnímu personálu v nemocnicích.

Je stanovena nějaká minimální výše, o kolik musí mzdy stoupnout? Lékařům v přímo řízených nemocnicích se platy od ledna v základu zvýší o 5 až 15 tisíc korun.

Závazek bude ve stejné výši. Počítáme pro lékaře s pěti, osmi a patnácti tisíci a pro ostatní personál s navýšením o pět procent. Zakomponujeme to do mzdových směrnic a nařízení, která máme uvnitř nemocnic, abychom dali peníze našim lékařům, sestrám, sanitářům a dalším zaměstnancům.

Toto je řešení jen na příští rok. Budou potřeba systémovější změny?

Určitě. Je to jedna z kostiček skládanky. První byla změna zákoníku práce, druhá je toto, třetí budou jednání o změnách ve vzdělávání, na které tlačí mladí lékaři, Česká lékařská komora i my jako asociace. Další kostička může být dohoda o odměňování nebo naplnění Hegerova memoranda od roku 2025, což s sebou ponese další náklady, o kterých je potřeba jednat v rámci dohodovacího řízení a v rámci úhradové vyhlášky pro rok 2025. To jsou další věci, na kterých je potřeba pracovat dál, a myslím, že touto dohodou nekončí snaha některé věcí nastavit jinak a lépe.

V pátek jsme s panem ministrem za naši asociaci jednali o změnách ohledně vzdělávání a navýšení počtu lékařů na lékařských fakultách a jejich možnosti stážovat více v regionálních nemocnicích. Našli jsme nějakou shodu a budeme na těchto věcech dál pracovat.

Válek bude v pondělí s pojišťovnami řešit růst mezd ve zdravotnictví

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám