Hlavní obsah

Nestáhnete výpovědi, nebudou peníze. Dohoda s lékaři v Motole narazila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dohoda lékařů, odborů a ministerstva zdravotnictví dostává ve Fakultní nemocnici v Motole trhliny. Lékaři a vedení nemocnice jsou tam v patové situaci. Vedení hrozí, že pokud lékaři nestáhnou výpovědi z přesčasů, nebude dohoda s pojišťovnou, tudíž ani navýšení odměn. Lékaři chtějí mít ale nejprve garanci, že peníze ve výplatách uvidí. Ustupovat nechtějí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fakultní nemocnice Motol

Článek

„Pokud se nestáhnou výpovědi přesčasů, nepodepíšeme dodatek s VZP a nebudou se podepisovat nové výměry, nebude tam těch pět, osm, patnáct tisíc navíc,“ řekl anesteziologům ředitel nemocnice Miloslav Ludvík. „Pokud bude na ARO pět lidí, kteří budou na výpovědích trvat, tak je nemocnice v háji,“ zdůraznil.

Slova potvrdil i na dotaz redakce.

„Kdyby dalo výpovědi více anesteziologů a nemohli jsme pokrýt všechny sály, tak by nemocnice nemohla dodržet úhradovou vyhlášku a pochopitelně by nebyly peníze na zvýšené platy,“ řekl Právu s tím, že ví zatím o sedmnácti lékařích, kteří svou výpověď stáhli z přibližně 55.

Lékaři říkají, že protest nestáhnou, dokud neuvidí nové platové výměry
Pavel Kubíček, lékařské odbory ve FN Motol

Pokud by Motol zavedla směnný provoz, snížil by se tím podle něj objem výkonů o pětinu, čímž by přišla nemocnice o tři miliardy, a to by se odrazilo na platech, tvrdil lékařům.

Nátlak managementu lékaři odmítají. „Podmiňují (vedení) platové výměry s vyšší částkou tím, že musí nejprve lékaři stáhnou protest. Ti říkají, že ho nestáhnou, dokud neuvidí nové platové výměry,“ popsal šéf tamních lékařských odborů Pavel Kubíček.

Dohoda s lékaři podepsána

Domácí

Další jednání jsou v plánu příští týden. Ředitel trvá na tom, že bez opětného zapojení lékařů do provozu nedokáže zajistit stejný objem péče jako v roce 2022.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) by to podle něj považovala za nesplnění podmínek a nemocnice by peníze na navýšení odměn - pro lékaře o zmíněných 5 až 15 tisíc korun, pro ostatní personál o pět procent - příští rok nedostala.

Dohoda na resortu zdravotnictví ale mluví jen o „zajištění dostupnosti péče“. Dodatky navíc ještě nikdo neviděl.

„Naplnění úhradové vyhlášky nemá žádný vliv na přislíbené navýšení platů lékařům a dalším nelékařským profesím, které je součástí podepsané dohody na ministerstvu zdravotnictví,“ reagovala mluvčí VZP Viktorie Plívová.

Obecně se úhrady odvíjejí od toho, jaká byla jejich výše o dva roky dříve. Jenže „úhradová vyhláška a dodatky, které VZP nemocnicím nabídne, pracují ve zcela odlišném režimu“, dodala mluvčí. Ředitel VZP Zdeněk Kabátek už v pátek řekl, že je nebude zajímat, kolik lékařů se do služeb zapojí, zajímat je bude dostupnost péče pro klienty.

Návrat ke starému

Lékařům také vadí, že se od ledna prakticky nic nezmění. „Pojedeme v tom minimálně první kvartál, protože tam máme plný fond pracovní doby pro přesčasy,“ řekl redakci Ludvík.

Přesčasy budou lékaři sloužit dál, zřejmě i porušovat zákoník práce. Že to v některých nemocnice po vyčerpání zákonem daného množství přesčasů nastane, upozornil třeba šéf Všeobecné fakultní nemocnice David Feltl, počítá s tím i vedení Motola.

Feltl: Zdravotnictví je švédský stůl, který se vyjídá. A začíná to být vidět

Domácí

Až 150 hodin nad rámec běžných služeb ročně může nemocnice lékařům nařídit, dalších 416 hodin je po vzájemné dohodě. Velká část doktorů ale tento objem vyčerpá už v polovině roku.

Zástupci lékařské komory už dříve upozorňovali, že přesčasy jsou neočekávaná situace, se kterou by ředitelé neměli předem kalkulovat. Snižovat objem přesčasů chtějí v Motole tím, že naberou v průběhu roku další lékaře.

Kalousek: Dohodu Fialy s lékaři nelze realizovat

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám