Hlavní obsah

Nespokojený Sobotka: Norové si neuvědomují citlivost kauzy Michalákových

Novinky, jas
Aktualizováno

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) není spokojen s odpovědí norské strany v kauze synů odebraných Evě Michalákové. Reakce je podle něj příliš obecná a Norové si prý neuvědomují, jak citlivá je otázka pro českou stranu. Sobotka to uvádí v pátek zveřejněné zprávě pro poslance.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Článek

Podle premiéra norská strana v reakci uvedla, že vládě ani jejím členům nepřísluší do probíhajícího šetření zasahovat.

„Je evidentní, že norská strana zatím dostatečně nevyhodnotila, jak citlivou a významnou otázku pro naši společnost osud obou chlapců představuje,” posteskl si Sobotka ve zprávě, kterou si vyžádala Sněmovna, na jejíž půdě je kauza již delší dobu rovněž sledována.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zároveň dodal, že pokud nedojde k výraznému posunu na nadcházející schůzce ředitele Úřadu pro mezinárodněprávní ochranu dětí s norskými orgány, bude norské premiérce adresovat další dopis.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Eva Michaláková se sestrou Zuzanou Sovkovou (vpravo)

„V němž budu požadovat podrobné objasnění celkové situace v závislosti na aktuálním stavu a výsledcích probíhajícího řízení,” dodal s tím, že pomoc matce budou i nadále poskytovat příslušná ministerstva.

„Nebude-li matka úspěšná ve své žádosti na navrácení dětí do péče, existuje stále možnost požádat o svěření obou dětí do péče v rámci širší rodiny v České republice, což se chystá učinit její sestra,” připomněl premiér další z možných eventualit návratu obou chlapců do ČR.

Celý případ odstartoval v květnu 2011, kdy norská mateřská škola upozornila na podezření z pohlavního zneužívání dvou malých chlapců. Policie se tak pustila do vyšetřování otce a poté i matky dětí. Vyšetřování ale později zastavila a obvinění nakonec nepadlo. V únoru 2012 norské úřady oba rodiče zbavily práva na jejich péči. Děti putovaly k pěstounům, a každé tak žije v jiné rodině.

Reklama

Související články

Norští politici nebudou zasahovat do kauz dětí

Norská vláda a norští politici se nesmějí vměšovat do práce úřadu pro ochranu dětí Barnevern, a to ani v případech, kdy norská sociální služba odebírá děti...

Výběr článků

Načítám