Hlavní obsah

Nepopulární opatření spadla na nás, vysvětluje si nízké preference šéf lidoveckých poslanců Dufek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to výrazně blikající červená kontrolka, varoval předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Aleš Dufek před posledním průzkumem Kantaru, podle kterého by v příštích volbách hnutí ANO a SPD složily ústavní většinu a lidovci jsou na dvou procentech.

Foto: Martin Štěrba, ČTK

Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Aleš Dufek

Článek

Důvod propadu vidí Dufek v tom, že KDU-ČSL „paradoxně“ jako jediná ve vládě dělá reformy. Připustil, že to může vypadat i tak, že lidovečtí ministři dělají „špinavou práci“ za šéfa státní kasy Zbyňka Stanjuru (ODS).

Podle nedělního modelu společnosti Kantar pro Českou televizi by ve volbách zvítězilo hnutí ANO se ziskem 39 procent. Koalice SPOLU by měla 20 procent, Piráti 10 a SPD 9 procent. Podpora STAN by dosáhla 7,5 procenta. Pokud by strany koalice Spolu kandidovaly samostatně, lidovci by se do Sněmovny nedostali.

Když jste viděl průzkum Kantaru, podle kterého by hnutí ANO a SPD dosáhly ústavní většiny, byla to pro vás blikající červená kontrolka, nebo možná třeba i facka?

Ano, je to velmi, velmi výrazně blikající červená kontrolka.

Průzkum ukázal rekordní podporu ANO

Parlamentní volby

Co si z toho jako strany vládní koalice vezmete? Neměly byste hodně rychle něco změnit, když od vás utíkají voliči k Andreji Babišovi?

Myslím, že bychom se v rámci koalice měli zamyslet, jak působit víc jednotně i vůči veřejnosti. A že by vůbec nebylo na škodu, kdybychom si některé věci vyříkali.

Jaké? Co podle vás děláte konkrétně špatně?

Vyřešili jsme spoustu problémů. Ale občané mají pocit, že některé věci neřešíme nebo se k nim možná ani nevyjadřujeme. Vláda je zaslepená provozem, ale celá společnost cítí, že problém je někde jinde. Řešíme mezinárodní problémy, ale o těch běžných, které občané mají, se mlčí. Lidé řeší třeba to, že náš sociální systém přestává být schopný absorbovat přibývající množství lidí, kteří se o sebe nejsou schopni postarat. Vnímají, že zdravotní péče v nemocnicích je už tak na hraně, že nemocnice propouští pacienty dřív. Znovu se pak vracím k tomu hlavnímu – chybí odpověď, co bude za tři roky. Co bude za pět let? Jak to takhle ještě může dlouho fungovat?

Hnutí ANO se navíc podařilo lidi přesvědčit, že vláda řeší primárně zahraničně politické otázky a až tak moc se nevěnuje občanům, byť to není pravda.

Co byste tedy měli udělat jako vláda?

Ještě je poměrně dlouhá doba do dalších voleb, takže bychom si zkrátka měli říct: vážení a milí, vyjádřeme se k těm problémům, které běžní lidi řeší, a nabídněme jim nějakou vizi.

Fiala nahání naštvané voliče Babišovi přímo do náruče, míní politologové

Parlamentní volby

Jako lidovci máte v průzkumu pouhá dvě procenta. Podle politologů je to tím, že už nejste sociálně vlídnou tváří vlády, ale chováte se jako béčko ODS. Cítíte, že tak to voliči vnímají?

Osobně si myslím, že by to tak naši voliči nevnímali, kdyby viděli, že i na ostatních ministerstvech postupují nějaké reformy stejným tempem, jako třeba my postupujeme na ministerstvu práce a sociálních věcí. Stojím za Marianem Jurečkou v tom, jak se snaží reformu důchodového systému i dávek provádět, ale myslím, že by se nějaké reformy mohly provádět třeba i ve školství nebo zdravotnictví. A to třeba na snížení finanční náročnosti těch odvětví.

Jak souvisí sociální tvář lidovců s reformami na jiných resortech?

Ve vládě nepopulární opatření spadla na nás. To je obrovský paradox. Neočekávali jsme, že to dopadne tak, že my jsme vlastně ti, kteří jsou nositeli reforem. Přece jenom jsme čekali, že ostatní se, když to řeknu diplomaticky, přidají. Kromě ministra Stanjury zatím nemám pocit, že by s námi někdo držel basu.

Dokážete se jako lidovci z těch dvou procent ještě vyhrabat?

Osobně si myslím, že šance je ještě slušná. Různé věci se teď celkem mění a každý politolog by vám řekl, že všechno je strašně nejisté a nepřehledné. Takže bych naši stranu ještě úplně neodepisoval. Navíc máme výhodu, že jsme podobnou situaci zažili v roce 2010, kdy se začínalo v podstatě také od nuly – a restart se nám podařil.

Nepříjemné je, že jsme neustále v nějakém provozu, jak jsem říkal na začátku, a pak se na to strašně špatně dívá s odstupem a s klidem. Ale znovu říkám, při naší členské základně, tradici a když věřím, že lidé budou v budoucnosti hledat hodnotové strany, mám ještě naději.

Výborný: Dojednal jsem maximum, zemědělci nesplnili sliby

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám