Hlavní obsah

Nepodléhejte morální panice. Pacientský spolek varuje, že zákaz HHC zhorší situaci nemocných

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ohlášený zákaz kanabinolu HHC a dalších dvou konopných látek zhorší podle pacientského spolku pro léčbu konopím (KOPAC) situaci nemocných, kteří užívají konopné produkty k úlevě od příznaků. Organizace se obává trestního stíhání pacientů. Spolek to uvedl v dopise členům vlády. V listu KOPAC kabinet žádá o to, aby místo zákazu substancí podpořil přijetí zákona s jejich regulací.

Foto: Václav Burian, Novinky

Automat na výrobky s HHC na pražské Harfě

Článek

Vláda se před týdnem shodla na zařazení HHC a dalších dvou substancí na seznam zakázaných látek. Reagovala tak poté, co v nemocnicích po předávkování skončily děti. Nařízení má schvalovat ve středu. Před zákazem varuje národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil (ODS) i asociace adiktologů. Poukazují na neúčinnost prohibice. Držení zakázaných látek je trestné. Vobořil, vládní Piráti i experti prosazují stažení jedlých výrobků s HHC z trhu a rychlé přijetí zákona s regulací.

Opatří si látky na černém trhu

Zákaz mezi mladými podle spolku užívání látek neomezí, nemocným ale zkomplikuje situaci. „Dejte před rizikem trestání pacientů přednost zajištění bezpečného a regulovaného přístupu k těmto látkám pro dospělé i za účelem sebepéče,“ uvedl KOPAC.

Léčebné konopí na předpis z lékáren má podle něj 8000 nemocných. Ostatní, kterým kanabinoidy přinášejí úlevu, si je obstarávají jinde. Ohlášený zákaz povede podle spolku k tomu, že si lidé budou dělat zásoby a poté si látky opatří na černém trhu.

Je to nepřiměřené. Prodejci produktů s HHC hrozí vládě kvůli chystanému zákazu soudy

Domácí

„Volba mezi jistotou každodenní bolesti, nebo rizikem kriminalizace je jednoduchá,“ píše předseda správní rady spolku a lékař Pavel Kubů. Podle něj hrozba trestáním zbytečně vyvolává u nemocných stres.

Ulevuje od bolesti a křečí

Hexahydrokanabinol HHC pochází z konopí, vyrábí se synteticky. Má povzbuzující účinky. Ve větší dávce může vyvolat úzkosti, závratě a další potíže. Prodej je teď legální. K dostání jsou náplně do elektronických cigaret, želé, vonné předměty, roztoky, květy i jiné zboží. KOPAC uvádí, že konopné látky ulevují nemocným od bolesti, křečí či jiných příznaků chronických chorob.

Spolek žádá vládu, aby nepodlehla „morální panice“, řídila se daty a podpořila „racionální protidrogovou politiku“. Příčinu problémů vidí v chybějící regulaci.

Ve Sněmovně je novela o návykových látkách s regulací psychomodulačních látek, které experti hodnotí jako méně rizikové. Jejich prodej by měl být možný jen v obchodech s obsluhou, ne v automatech. Děti a mladí do 18 let by výrobky nemohli koupit. Zakázaná by byla reklama.

Nařízení se zařazením HHC, HHC-O a THCP na seznam zakázaných látek připravilo ministerstvo zdravotnictví. Na vládním webu to zdůvodnilo „prudkým nárůstem hospitalizací a intoxikací dětí a mladistvých, ale i dospělých“.

V podkladech uvedlo, že v lednu se do nemocnic dostalo v Karlovarském kraji osm dětí, v minulém čtvrtroce v Plzni jich lékaři ošetřili 11, jedna žena byla na plicní ventilaci a předminulý víkend skončili na jednotkách intenzivní péče tři dospělí. Vobořil už dřív zmiňoval, že kvůli alkoholu se ročně do nemocnic dostávají tisíce lidí.

Zakázat HHC nemá smysl. I alkohol je nebezpečnější, říká pirátská expertka na drogy Michailidu

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám