Hlavní obsah

Euro do roku 2030, digitalizace zdravotnictví pomocí Tečky. TOP 09 představila své vize

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zástupci TOP 09 představili v pondělí na tiskové konferenci svých devět priorit, jak si představují budoucnost České republiky. Vizi nazvali „Česko musí zrychlit“. Důraz kladou především na ekonomický růst. Euro by Česko podle strany mělo zavést do roku 2030. Topka chce také zdigitalizovat výběr daní nebo využít aplikaci Tečka k digitalizaci zdravotnictví.

Foto: Petr Horník, Právo

Předsedkyně Poslanecké sněmovny a šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová

Článek

„Česko musí zrychlit. Česká republika v současné chvíli ekonomicky neroste,“ upozornila na tiskové konferenci šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, když představovala vizi své strany.

„Jsme v polovině volebního období, a to je čas nejen na bilanci, ale také na to, abychom se podívali do očí všech výzev. Přicházíme s jasným plánem, jak dosáhnout cíle, což je především rychlejší ekonomický růst,“ zdůraznila.

Zároveň připomněla, že některé z devíti priorit jsou v programovém prohlášení vlády. „Přicházíme s větším tlakem na koaliční partnery, abychom tyto priority dodrželi,“ vysvětlovala Pekarová. Devět bodů má tak být co nejvíce konkrétních a splnitelných v krátkodobé perspektivě.

Volby by vyhrálo ANO s 33,5 procenta, koalici Spolu odcházejí voliči

Domácí

Mezi priority TOP 09 patří například „rychleji se rozhodovat“, „dostat energetiku do vyšších obrátek“ nebo „poslat peníze z EU správným směrem“.

„Naše ekonomika nezrychluje tak, jak by mohla a jak se to děje v jiných evropských zemích. A přitom právě rychlejší hospodářský růst je správnou cestou ke snižování zadlužení i lepší životní úrovni,“ upozorňuje strana.

Méně úředníků, rychlejší rozhodování

„Chceme rychlejší povolování výstavby dálnic, vysokorychlostních tratí a další infrastruktury díky posílení pravomocí Dopravního a energetického stavebního úřadu. Jednodušší legislativu. Odstranění překážek pro zahájení podnikání,“ uvádějí dokumenty, kde je vize představená.

Také znovu opakuje, že chce „méně úředníků a razítek na všech úrovních“.

TOP 09 chce také do roku 2030 zavést euro. „Absence eura hází českým firmám klacky pod nohy. Proto chceme zrychlit jeho zavedení tak, aby tato konkurenční nevýhoda zmizela nejpozději v roce 2030,“ uvádí se v programu.

„Je potřeba stanovit pevné datum přijetí eura,“ apeloval na tiskové konferenci například poslanec Miloš Nový. Podle Pekarové je to ale priorita, která spadá spíše do příštího volebního období.

Zástupci TOP 09 chtějí také „rozběhnout pořádně digitalizaci“, kterou pod sebou má především Ivan Bartoš (Piráti) jako ministr pro místní rozvoj, jehož resort má tuto věc v gesci. „Využijeme aplikaci Tečka ke zdigitalizování zdravotnictví. Zdigitalizujeme i výběr daní,“ slibuje strana.

Šéfka partaje na tiskové konferenci zároveň odmítla, že představení vize je začátek kampaně k eurovolbám, které budou příští rok na jaře. Podle ní to ani neznamená, že by strana šla do eurovoleb samostatně.

Eurokomisaře chce vybrat STAN. Tak měl znít slib

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám