Hlavní obsah

Neočkovaní senioři jsou hlavně u hranic

Právo, ČTK, špf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několik stovek tisíc seniorů starších 60 let stále nemá ani první dávku vakcíny. Problém je to podle premiéra Andreje Babiše (ANO) ve zhruba stovce obcí v příhraničních regionech, hlavně ve Zlínském, Plzeňském a Moravskoslezském kraji.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Diskutovali jsem o tom s hejtmanem Martinem Kubou (ODS), že by bylo dobré, aby kraje měly mobilní očkovací týmy. Jsou dvě možnosti. Buď zajet do té obce a spolupracovat se starostou, nebo ty lidi z obce autobusem odvézt do očkovacího centra,“ sdělil premiér.

Až pětina pečujících o seniory očkování odmítá. Raději odejdou

Domácí

Ministerstvo zdravotnictví podle šéfa resortu Adama Vojtěcha (za ANO) o vytvoření více mobilních týmů s kraji jedná. Čtyři už vznikly v Ústeckém kraji a zaměří se mimo jiné i na vyloučené lokality.

Nutnost dojíždět

Příčinou nižší proočkovanosti seniorů v těchto oblastech může být i nutnost dojíždět do vzdálenějších očkovacích center, byť třeba Moravskoslezský kraj jich má čtyři desítky, větší množství už má jenom Praha.

Od září nebude stát hradit testy na covid

Koronavirus

Praktičtí lékaři nicméně tvrdí, že ti, kteří se u nich očkovat chtěli, tak už učinili. Opomnělo se ale na skupinu imobilních pacientů, kteří si nemohou zajít ani k praktikovi, natož do centra. Jeden takový případ popsala pražská lékařka Ludmila Bezdíčková. V polední pauze zašla naočkovat 70letou obézní paní na vozíčku, která se k očkování snaží dopracovat od února.

„Praktik ji měl na seznamu, vakcínu v rozhodný čas nedostal a už se neozval. Prý se mu nelze dovolat,“ sdělila lékařka.

Další skupina, jak poznamenal minulý týden šéf České lékařské komory Milan Kubek, jsou zdraví senioři, které do návštěvy lékaře nic nenutí. Vedle toho je mezi neočkovanými i část lidí, kterým to zdravotní stav neumožňuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám