Hlavní obsah

Pirátskou stranou hýbe kauza náměstkyně pražského primátora, která zaměstnala svého partnera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pirátskou stranou hýbe kauza pražské náměstkyně primátora Jany Komrskové, která zaměstnala jako poradce svého partnera Petra Beneše. V anketě na svém fóru straníci hlasují o rozvázání Benešova pracovního poměru a někteří hovoří o „reputační újmě“ a porušení kodexu. Za nevhodné považuje zaměstnání partnera šéf strany Ivan Bartoš i další pirátští politici. Kritika zaznívá i na sítích.

Foto: Novinky

Jana Komrsková

Článek

„Jde o záležitost našeho oblastního pražského sdružení a zastupitelského klubu na magistrátu, které situaci i následné možné kroky řeší a budou o nich informovat. Já osobně jsem se o věci dozvěděl až zpětně, nepovažuji postup rozhodně za vhodný, byť nikterak nezpochybňuji odborné znalosti pana Beneše,“ odpověděl Novinkám Bartoš na otázku ohledně kauzy Komrskové a jejího partnera a zároveň poradce.

„Podle mého názoru to v pořádku není a budu požadovat vysvětlení, stejně jako zbytek strany. Momentálně to v rámci Pirátů intenzivně řešíme a více se tak k tomu nebudu vyjadřovat, dokud neproběhne vnitrostranické vyjasnění,“ reagovala na dotaz Novinek europoslankyně Markéta Gregorová.

Mezitím se na pirátském fóru diskutuje a hlasuje o návrhu na „neprodlené rozvázání pracovního poměru“ Petra Beneše. Pro zatím hlasovalo 61 z celkem 85 hlasujících.

Pirátská náměstkyně pražského primátora zaměstnala jako poradce partnera. Podařilo se mu výběrové řízení

Domácí

„Celostátní fórum konstatuje, že Jana Komrsková a Petr Beneš porušili Všeobecný kodex zastupitele, čímž byla straně způsobena jednoznačná reputační újma, a proto požaduje neprodlené rozvázání pracovního poměru poradce Petra Beneše a ukládá Janě Komrskové vypsat nové výběrové řízení na pozici poradce bez účasti jejího partnera,“ stojí v usnesení, které navrhuje pirát Petr Felix Šťastný.

Zvítězil ve výběrovém řízení

O tom, že Komrsková zaměstnala v poradním týmu svého partnera, zastupitele Prahy 10 a taktéž člena Pirátů Petra Beneše se diskutuje od začátku týdne. Komrsková v tom podle svého vyjádření z minulých dní problém nevidí a argumentuje tím, že její partner zvítězil ve výběrovém řízení.

Celkem podle ní výběrová komise obdržela životopis od více než deseti uchazečů a následně rozhodla o přizvání čtyř z nich na pohovor. „Já jsem se těchto pohovorů účastnila s výjimkou pohovoru Petra Beneše, kterého jsem nehodnotila. Pan Beneš podle hodnoticí komise svou odbornost prokázal vzhledem ke své mnohaleté manažerské zkušenosti ve firmě věnující se odpadovému hospodářství. Společně s další uchazečkou byl přijat na pozici poradce a 1. dubna nastoupil,“ sdělila Novinkám náměstkyně.

Na sociálních sítích však výběrovou komisi a její rozhodnutí zpochybnil například jeden ze zakladatelů Pirátů Dalibor Záhora. Podle něj šlo o „formální divadlo“.

„Ani jeden z členů komise nebyl nestranný a nezávislý. A z nastavení mocenských vztahů by se neodvážil konflikt zájmů zvednout a zarazit. Jen formální divadýlko,“ píše například Záhora ve svém vláknu, kde přibližuje jednotlivé členy výběrové komise a jejich vazby.

Stejně jako Gregorová nepovažuje za vhodné zaměstnání partnera také předseda poslaneckého klubu Pirátů a někdejší šéf pražské buňky Jakub Michálek či europoslanec a první místopředseda Pirátů Marcel Kolaja.

„Nepovažuji to za vhodné. Jana Komrsková i Petr Beneš jsou schopní politici, kteří odvedli na Praze 10 kus práce. Tohle je ale o určité kultuře výběru spolupracovníků, která by měla být zachována,“ míní Michálek.

Podle Kolaji to pak nahrává pochybnostem veřejnosti. „Jana Komrsková je pracovitá politička, která například rozkryla nehorázné výše mimořádných odměn generálního ředitele a dalších manažerů Pražských služeb, které byly zásadně vyšší než v ostatních pražských firmách včetně třeba dopravního podniku. Nicméně politici musejí také udělat maximum pro to, aby předešli pochybnostem veřejnosti. Proto její rozhodnutí přijmout za poradce svého partnera nepovažuji za správné, jakkoli se na jeho hodnocení v otevřeném výběrovém řízení sama nepodílela,“ uvedl.

Zaměstnávání blízkých není správné ani například podle pirátské náměstkyně ostravského primátora Andrey Hoffmannové. „Ostravští Piráti své partnery, partnerky či rodinné členy nikdy nezaměstnávali, nezaměstnávají ani zaměstnávat nebudou, i kdyby vyhráli sto výběrových řízení. To se ani nestane, protože se do nich nepřihlásí,“ napsala na svůj Twitter.

Pirátka Gregorová: Stanjura je problematický ministr, měl by zvážit odchod

PoliTalk

Reklama

Výběr článků

Načítám