Hlavní obsah

Fiala ke stávce: Není kam ustupovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Premiér Petr Fiala (ODS) se v pondělí vymezil proti stávce, kterou organizují odbory na protest proti úspornému balíčku, který vláda prosadila.

Petr Fiala ke stávce odborůVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

„Je to nutné a není kam ustupovat,“ konstatoval premiér s poukazem na to, že kabinet byl zvolen mimo jiné kvůli úsporám. „Každé takové opatření nevyvolává potlesk, ale je nutné,“ dodal s tím, že celková míra zdanění lidí se nezmění.

Fiala odmítl, že by vláda s odboráři nejednala, což dokladoval počtem jednání tripartity. Vláda má podle něj zájem na dohodě.

„Ozdravný balíček je naprosto nezbytná věc,“ dodal Fiala s tím, že příští rok půjde jen na obsluhu státního dluhu 90 miliard korun. Odborům vyčetl, že úspory jsou jim cizí.

„Jdu ke kamarádovi hrát hry.“ V ostravské základní škole stávkuje 98 procent zaměstnanců

Domácí

Stejně tak Fiala obhajoval nezbytnost důchodové reformy. „Pokud odbory říkají ne důchodové reformě, říkají, že je budoucnost nezajímá,“ uvedl premiér.

„Josef Středula chápe jednání jako slabost,“ uvedl Fiala k výzvě k jednání ze strany šéfa Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). „Jsem připraven jednat, ale ne pod tlakem,“ opáčil Fiala, který připomněl, že odborářští bossové pod komunistickými vlajkami manifestovali s opozicí.

„Lidé mají obavu z budoucnosti a potřebují čas,“ uvedl premiér s tím, že již příští rok „lidé uvidí, že ty věci fungují, že jsme zemi těmi krizemi provedli“.

K protestu ve školství Fiala uvedl, že objem financí mířících do školství neustále roste.

Zmínil v této souvislosti nezbytnost změny vzdělávacího systému, který musí reflektovat současné potřeby. Podle něj nedojde k zásadnímu rušení dělených hodin a jde o nepravdivý argument, neboť omezení se dotkne pouze 600 ze 75 000 úvazků.

Odboráři sotva zaplnili Malostranské náměstí

Domácí
Foto: Patrik Uhlíř, ČTK

Brífink předsedy vlády Petra Fialy v hotelu International v Brně

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám