Hlavní obsah

Nemocnice předpokládají, že díky dohodě Fialy s lékaři neomezí péči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plánovaná zdravotní péče, třeba menší operace, podle nemocnic zřejmě nebude díky dohodě premiéra Petra Fialy (ODS) s protestujícími lékaři na růstu mezd a platů od příštího týdne omezena. Vyplývá to z ankety ČTK.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Centrum jednodenní péče v Berouně

Článek

Fiala médiím oznámil, že na čtvrtečním jednání byla nalezena shoda, když lékařům pro příští rok nabídl 9,8 miliardy korun z veřejného zdravotního pojištění na nárůst odměňování lékařů i nelékařských profesí v nemocnicích. Část lékařů předtím od 1. prosince vypověděla přesčasovou práci, aby podpořila své požadavky na změny zákoníku práce a růst mezd a platů. Nedávná novela zákoníku zdvojnásobila maximální objem přesčasů ve zdravotnictví.

Poslanci ale už ve čtvrtek schválili nové znění, které množství přesčasových hodin vrací z 832 na 416 za rok.

Lékaři budou moct pracovat 24 hodin v kuse, schválili poslanci

Domácí

Dohoda lékařů s premiérem například podle jihlavské nemocnice, kde původně vypověděla přesčasy asi polovina lékařů, znamená, že od pondělí nenastane žádná změna v péči. ČTK to řekla mluvčí nemocnice Monika Zachrlová. „Pátek je sanitární den, to se u nás stejně neoperuje. Na pondělí byli naplánováni onkologičtí pacienti, kterých se to (omezení péče) stejně nedotklo, takže by se mělo najet na normální provoz,“ řekla.

„Je možné, že už zítra (v pátek) ráno dojde ke změnám a brzkému návratu do běžného režimu. V tuto chvíli máme dvě stažené výpovědi z přesčasové práce,“ řekla v reakci na oznámení premiéra mluvčí Městské nemocnice Ostrava Andrea Vojkovská. Původně v nemocnici vypovědělo přesčasy 136 lékařů z 252. Nemocnice se proto chystala na omezení plánované péče, zvláště operací.

V kolínské nemocnici bude protest pokračovat ještě zřejmě o víkendu, do potvrzení dohody lékařů s Fialou. „Lékaře jsme již oslovili, že čekáme jejich vyjádření v co nejkratší době, abychom tomu mohli přizpůsobit provoz nemocnice, tedy ošetřit všechny naplánované pacienty, včetně těch, které jsme již odřekli,“ uvedl ředitel nemocnice Petr Chudomel. Přesčasy tam vypovědělo 67 lékařů, zhruba 40 procent sloužících. Omezilo by to podle ředitele hlavně menší výkony, třeba operace křečových žil či kýl.

Také v nemocnicích v Královéhradeckém kraji je potřeba v nejbližších dnech nadále počítat s částečným omezením neakutní péče, aktuální rozpisy služeb lékařů jsou totiž dané. ČTK to řekli zástupci Fakultní nemocnice Hradec Králové a krajských nemocnic. Zástupci nemocnic v Jihomoravském kraji ještě čekají na vyjádření svých lékařů, zda po dohodě výpovědi vezmou zpět. S ohledem na to pak budou upravovat organizaci práce.

Průlom: Fiala oznámil dohodu s protestujícími lékaři

Domácí

Kalousek: Fiala podrazil Válka

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám