Hlavní obsah

Lékaři budou moct pracovat 24 hodin v kuse, schválili poslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lékaři budou moct pracovat 24 hodin v kuse, schválili ve čtvrtek zrychleně poslanci. Zároveň zrušili úpravu přesčasů, proti které protestovali lékaři. Novela by měla platit od 1. ledna příštího roku. Pro hlasovalo 132 poslanců z 135 přítomných, tedy i zástupci opozice. Nyní předloha zamíří do Senátu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Zleva ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), ministr vnitra Vít Rakušan (STAN), premiér Petr Fiala (ODS), ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka, ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP09) a vlevo vpředu ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) na schůzi Sněmovny

Článek

Novelu předložili ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) spolu s ministrem zdravotnictví Vlastimilem Válkem (TOP 09) jako poslanci. Reagují tak na protesty lékařů, jež vyvolala část původní novely zákoníku práce, která je účinná od října.

Ta umožnila zdvojnásobení ročního objemu dobrovolných přesčasů zdravotníků až na 832 hodin. Část nemocničních lékařů na protest přesčasy od prosince vypověděla.

Současná novela tak novelizuje tu původní. Snižuje povolené množství přesčasové práce na 416 hodin za rok a povoluje lékařům pracovat až 24 hodin bez odpočinku.

Tato novela je podle něj výsledkem dohody s odbory a lékaři. Poslanci ji ve čtvrtek odpoledne schválili na mimořádné schůzi zrychleně už v prvním čtení, aby mohla být účinná od 1. ledna 2024. 

Průlom: Fiala oznámil dohodu s protestujícími lékaři

Domácí

„Nastalo mnoho debat ohledně přesčasů lékařů. Navázali jsme na debatu tak, abychom zrušili původní záměr, ale zároveň abychom umožnili lépe sladit výkon práce lékařských profesí. Chceme jim umožnit 24 hodin práce v kuse,“ uvedl na plénu Jurečka.

„Těchto 24 nepřetržitého výkonu práce bude nastaveno tak, že to bude kombinace délky směny 12 hodin plus 12 hodin přesčasů. Není to 24hodinová směna, ale 12hodinová plus navazující přesčas, pokud je to nutné,“ vysvětloval ministr ve Sněmovně.

„Novela je málo flexibilní“

Zástupci hnutí ANO sice byli pro novelu, ale kritizovali, že je málo flexibilní. „Proč se do novely dalo 12 hodin směny plus 12 hodin přesčasů a nedala se tam rovnou 24hodinová služba? V zákoníku práce by měly být všechny varianty, aby si organizace si mohly vybrat. Flexibilita je důležitá,“ apelovala na plénu například poslankyně Ivana Mádlová.

Jurečka upozornil, že to navrhoval asi 20 účastníkům jednání, což byli zástupci různých lékařských organizací. Ti podle něj 24hodinovou směnu odmítli. „Umím si představit, že to může být upraveno. Ale nejsme schopni to dohodnout v tomto období, abychom udělali změnu od 1. ledna,“ připustil.

„Myslím, že je tady práce i pro nás jako pro Sněmovnu na příští rok,“ souhlasil poslanec Jiří Mašek (ANO).

Výrazné omezení operací i péče o děti. Bez dohody to prosincem neskončí, varují lékaři

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám