Hlavní obsah

Nemoc je nezlomila. Pečou koblížky

Právo, Lucie Fialová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes svoji bývalou kolegyni jsem se dozvěděla o GULÍCH a výborném šéfovi. Tak jsem Martinovi zavolala, po prvním setkání jsme zjistili, že si budeme rozumět pracovně i lidsky. Hned druhý den mi dal vědět, že mohu nastoupit, vyprávěla Právu Eliška, jak se připojila k projektu Martina Ballatyho GULE – Gastronomie umožňující lidem existovat.

Foto: Lucie Fialová , Právo

Lucka s Eliškou (vpravo) na svoji práci nedají dopustit.

Článek

Ten ve svém food trucku zaměstnává lidi se zdravotním postižením. Pečou sladké koblížky. Voňavé auto aktuálně parkuje před obchodním centrem Arkády Pankrác. Když Eliška onemocněla a posléze se vyléčila z rakoviny, lékařka jí doporučila, aby už nepracovala na plný úvazek.

„Od září pracuju jako Martinova asistentka, pomáhám s administrativou. Ale on moc nechce, nejradši si dělá všechno sám,“ směje se.

Češi za obědy utrácejí jako před covidem

Finance

Když je potřeba, sladkosti prodává. „Baví mě obojí. Administrativu jsem dělala celý život, je mi blízká. Ale taky ráda komunikuji s lidmi,“ říká Eliška, která bojovala s rakovinu prsu a potom leukemií. Krutým osudem se nenechala zlomit, tvář jí obvykle zdobí široký úsměv. Tvarohových koblih se prý ještě nepřejedla.

Koncept bourá obecně zažitý mýtus o tom, že lidé s handicapem potřebují speciální pracovní místa se specifi ckými podmínkami

„Nosím si je domů, dneska jsem je snídala,“ hlásí s tím, že nejlepší jsou ty s příchutí lottela, tedy s drcenými karamelovými sušenkami.

Váha zatím netrpí. „Jelikož každý den cvičím, zatím dobrý,“ směje se Eliška, která nedá dopustit na výbornou partu. Ve food trucku se ten den sešla s Luckou, která zastane vše, co se koblížků týče. Slečna se narodila s dětskou mozkovou obrnou.

Po škole v Jedličkově ústavu, kde studovala sociální péči, nastoupila do tréninkové kavárny, pět let myla nádobí v jednom řetězci s kávou. „Naštěstí přišla tahle skvělá nabídka, jsem tady hrozně spokojená,“ prozradila Právu. V GULÍCH působí od začátku, tedy skoro dva roky.

Žena se stala hitem internetu díky speciálnímu zdobení dortů

Styl

„Nejméně se mi líbí úklid, ve své původní práci jsem ho zažila hodně,“ směje se. Koncept bourá obecně zažitý mýtus o tom, že lidé s handicapem potřebují speciální pracovní místa se specifickými podmínkami. Je to tak. Když se to správně nastaví, jde úplně všechno. Žádné specifické úlevy nepotřebuju,“ potvrzuje vážně.

Frmol za pultem má radši než klid, který nastal kvůli pandemii. Za normální situace obráží sehraný tým v autě třeba různé festivaly. „Vyjedete, je jedno kam, dáváte radost dalším lidem, přijdou na kafe, koblihy, poznáte nová místa republiky,“ těší Lucku, která doufá, že to zase brzo nastane.

Michelinská restaurace začala rozvážet burgery za zlomek ceny a slaví úspěch

Muži

Zatím se obrací na fanoušky sladké pochoutky, aby projekt podpořili na platformě Donio, odkud si za svůj příspěvek mohou odnést například vouchery různých hodnot na konzumaci produktů ve food trucku.

Reklama

Výběr článků

Načítám