Hlavní obsah

Ústav pro studium totalitních režimů je připraven podílet se na narovnání důchodů disidentů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) je připraven podílet se na narovnání důchodů disidentů. Jejich nízké penze označil za „historickou křivdu“. Také se v pondělí zastal ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL).

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jiří Gruntorád, ředitel a zakladatel Libri prohibiti

Článek

Ústav reaguje na akci disidenta a zakladatele knihovny tuzemského samizdatu Libri prohibiti Jiřího Gruntoráda, který se rozhodl kvůli neřešení problému nízkých penzí lidí, kteří se aktivně vymezovali vůči komunistickému režimu, zahájit hladovku před budovou vlády. V sobotu o tom informoval Spolek Šalamoun.

Jednasedmdesátiletý Gruntorád se domáhá odchodu ministra práce Jurečky. Ten v reakci oznámil, že nechá žádosti o důchod signatářů Charty 77 prošetřit.

„Ústav pro studium totalitních režimů ve spolupráci s ministerstvem práce a sociálních věcí připravil zákon o snížení důchodů komunistickým prominentům a následně zaměstnanci ÚSTR připravili seznam osob, u nichž dojde ke snížení důchodů. A stejně tak je ÚSTR připraven podílet se ve spolupráci s MPSV na narovnání důchodů disidentům a jejich rodinným příslušníkům,“ stojí ve vyjádření mluvčí ÚSTR Petry Jungwirthové.

Hladovka před Úřadem vlády zabírá, Jurečka nechá prověřit penze chartistů

Domácí

Zdůraznila, že „historickou křivdu“ u nízkých disidentských penzí je nutné napravit. „Chápeme rozhořčení disidentů a sdílíme je. Pokládáme za smutné, že 34 let po Listopadu 1989 není tato křivda napravena,“ uvedl ústav.

Za malými důchody odpůrců a odpůrkyň komunistického režimu bývá věznění, vynucená emigrace či nemožnost pracovat. Nemohli tak dostatečně dlouho platit odvody.

Mnoho lidí také nesmělo působit ve své profesi a smělo vykonávat jen pomocné práce s malým výdělkem, který se pak promítl do nízké penze. Příplatky k důchodu pro odbojáře všichni nezískali.

Gruntorád uvedl, že loni spolu s dalšími disidenty a disidentkami kvůli tomu poslal dopis premiérovi Petru Fialovi (ODS). Získali odpověď, že mohou žádat o takzvané odstranění tvrdosti zákona, tedy o zmírnění podmínek a dopočítání penze. Jeden z disidentů žádost podal. Jurečka ji zamítl.

V sobotu před dvěma dny ministr po zahájení Gruntorádovy hladovky oznámil, že Česká správa sociálního zabezpečení disidentské penze znovu prověří a s posuzováním začne hned po víkendu.

Ústav se Jurečky zastal

Na jaře šéf resortu novinářům řekl, že jeho ministerstvo řešení chystá. Šéf ministerského odboru sociálního pojištění Tomáš Machanec tehdy uvedl, že by se na něm měl podílet ÚSTR, který by mohl disidentům a disidentkám vydávat osvědčení.

O úpravě penze by při zmírnění tvrdosti zákona pak rozhodovala sociální správa. Dostala by od ministerstva návod postupu.

Vedení ÚSTR se v pondělí Jurečky zastalo. „Mrzí nás, že je odpovědnost přesouvána na současného vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí, který se problematikou dlouhodobě zabývá a skutečně ji řeší,“ uvedl ústav ve vyjádření.

Jurečka přišel za hladovějícím Gruntorádem, ten mu zopakoval, ať skončí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám